Β-Ε: Συνάντηση Dodik με το Μαυροβούνιο βουλευτή της αντιπολίτευσης Andrija Mandić στην Banja Luka

Β-Ε: Συνάντηση Dodik με το Μαυροβούνιο βουλευτή της αντιπολίτευσης Andrija Mandić στην Banja Luka

Ο Πρόεδρος της Β-Ε Milorad Dodik και ο βουλευτής της Προεδρίας του Δημοκρατικού Κόμματος του Μαυροβουνίου (DF) Andrija Mandić συναντήθηκαν σήμερα στη Banja Luka και ξετύλιξαν το κουβάρι στις τρέχουσες εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, μετά την υιοθέτηση του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «αντισυνταγματικό».

Ο Dodik τόνισε ότι υποστηρίζει τα αιτήματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, δηλώνοντας ότι η υιοθέτηση του αμφισβητούμενου νόμου αποτελεί ένα μάλλον περιττό βήμα από τις αρχές του Μαυροβουνίου.

“Ο νόμος αντιπροσωπεύει τον απαράδεκτο σφετερισμό των δικαιωμάτων της Σερβικής Εκκλησίας, όπως έχουν ήδη επισημάνει εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο”, δήλωσε ο Dodik, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα και ο σερβικός λαός θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα αιτήματα της Σερβικής Εκκλησίας και των πιστών στο Μαυροβούνιο.

Το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε κατέληξε πως είναι απαράδεκτο να σφετερίζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα για τα οποία έχει αγωνιστεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, οπουδήποτε κι αν συμβαίνει αυτό.

“Ως εκ τούτου, πρέπει να ενωθούμε και να συσπειρωθούμε ενάντια στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σερβικού λαού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας του, όχι μόνο στο Μαυροβούνιο αλλά παντού, και κυρίως να επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο και μέσα από το διάλογο”, δήλωσε ο Dodik.

Ο Mandić ευχαρίστησε το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε για το γεγονός ότι δε συντάχθηκε με τα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας της Β-Ε σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Đukanović στο Σεράγεβο, στερώντας του κατ’ αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να συνεχίσει την εκστρατεία του εναντίον του σερβικού λαού και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Απέναντι σε αυτές τις ενέργειες στο Μαυροβούνιο, ο λαός μας έχει δείξει τη δύναμη της σερβικής αλληλεγγύης, έτσι ώστε να σταθούμε μαζί ως ένα όλοι, από το Σικάγο ως την Αυστραλία”, τόνισε ο Mandić.

Εξέφρασε επίσης μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Dodik για το γεγονός ότι υπερασπίστηκε τη Σερβική Εκκλησία και το σερβικό λαό, όπως είθισται όταν πρόκειται για Σέρβους, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

“Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι είστε ένας από τους ηγέτες του Σερβικού λαού που επιβεβαιώνει αυτό με τις πράξεις του σε καθημερινή βάση”, δήλωσε ο Mandić. /ibna