Σερβία: Συνάντηση Vucic- Várhelyi

Σερβία: Συνάντηση Vucic- Várhelyi

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi για να συζητήσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη νέα μεθοδολογία της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, παρουσία του Προέδρου Vučić, ο Επίτροπος Várhelyi της ΕΕ και ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Jadranka Joksimović υπέγραψαν τη χρηματοδοτική συμφωνία IPA 2019 ύψους 138,55 εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα δέσμη επιχορηγήσεων προορίζεται για έργα στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, του κράτους δικαίου και της διοίκησης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Vučić δήλωσε ότι η Σερβία, ως χώρα που – μαζί με το Μαυροβούνιο – έκανε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα μπορούσε να επιλέξει εάν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ήδη διαπραγματευόμενο πλαίσιο ή τη νέα μεθοδολογία.

“Ως Πρόεδρος, προσωπικά υποστηρίζω τη νέα μεθοδολογία και είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη της ΕΕ που την υποστήριξαν”, δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić, προσθέτοντας ότι τώρα δεν υπάρχουν όλες οι παράμετροι και ότι η μελέτη της νέας μεθοδολογίας θα συνεχιστεί, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της επόμενης περιόδου. Δήλωσε ότι η νέα μεθοδολογία είναι πολύ αυστηρή και περιοριστική, αλλά ότι το άνοιγμα μεγάλου αριθμού κεφαλαίων από τη Σερβία είναι επαρκές κίνητρο για να συνεχιστεί η περαιτέρω εργασία.

«Για τη Σερβία βλέπω πολλές ευκαιρίες και προοπτικές. Είναι σημαντικό να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, τη βούλησή μας να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δείξουμε στους ανθρώπους με τον πιο εύκολο τρόπο ότι μπορούν να αισθάνονται, να βλέπουν και ν’ αγγίζουν τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν είναι κάτι που είναι πολύ μακρινό. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχουμε λάβει μέχρι τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος Vučić.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτνίαση και τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi τόνισε ότι στόχος του είναι να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον μια χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσθέτοντας ότι, μετά την ανακοίνωση της νέας μεθοδολογίας για την ενταξιακή διαδικασία, η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια έχει γίνει μια γεωπολιτική προτεραιότητα.

«Η γεωπολιτική ξεκινά από τη γειτονιά μας, στην καρδιά της Ευρώπης, στα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλω να ενισχύσω τα μηνύματά μας και τις σχέσεις μας με τις χώρες των Βαλκανίων, ιδίως εκείνες που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επειδή υπάρχει πρόοδος και θέλω να επιταχύνω τη συνεργασία με τη Σερβία», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Várhelyi, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου παραμένουν βασικό ζήτημα για ολόκληρη την περιοχή.

«Παρατηρούμε τις δύο χώρες ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν μια μακροπρόθεσμη ειρηνική λύση, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί από μόνο του», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Várhelyi, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά ότι έχει επίσης επίγνωση ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και ότι γι ‘αυτό είναι πολύ προσεκτικός σ’ αυτό.

«Οι δύο χώρες πρέπει να καθίσουν μαζί, και το πρώτο βήμα για το Κοσσυφοπέδιο που πρέπει να κάνει είναι να καταργήσει τους δασμούς», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi./ibna