Ρουμανία: Ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

Ρουμανία: Ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

Άρχισαν στις 12 το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα, οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ρουμανίας  Klaus Iohannis με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά την αποπομπή, χθες, της κυβέρνησης Orban.

Πρώτα συνομίλησε ο Klaus Iohannis με τον πρόεδρο του  PNL Ludovic Orban. Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο Ludovic Orban – που παραμένει επικεφαλής της μεταβατικής πλέον κυβέρνησης- άφησε να εννοηθεί ότι σε εκείνον θα αναθέσει την εντολή ο  Πρόεδρος Iohannis. Ο Orban δήλωσε ότι ο ίδιος αποτελεί την επιλογή του PNL για την πρωθυπουργία και ότι τη Δευτέρα η ηγεσία του κόμματος θα αποφασίσει τη σύνθεση της κυβέρνησης και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε δε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν συνομιλίες με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το Σύνταγμα αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα να προτείνει τον Πρωθυπουργό, τόνισε ο πρόεδρος του  PNL.

Αμέσως μετά, ο Klaus  Iohannis συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του  PSD, που μαζί με το Pro România, προτείνουν τον πρύτανη της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης  Remus Pricopie για το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Ο μεταβατικός πρόεδρος του  PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν ο Πρόεδρος Klaus Iohannis προτείνει ξανά τον Ludovic Orban για την πρωθυπουργία.

«Αυτή τη στιγμή η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Ρουμανίας. Ο Πρόεδρος αποφασίζει πόσο σύντομη ή πόσο μακρά θα είναι αυτή η κυβερνητική κρίση», υπογράμμισε ο Ciolacu, διευκρινίζοντας ότι το PSD έχει “κοινό πρόγραμμα” με το Pro România. Δήλωσε ακόμα ότι το κόμμα του συμφωνεί με “οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση” σε ο,τι αφορά στη διοργάνωση εκλογών, εφόσον σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα της Ρουμανίας.

Χθες το βράδυ, ο Ludovic Orban είχε δηλώσει για άλλη μια φορά, ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει καμία κυβέρνηση, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας απόρριψης από το Κοινοβούλιο δύο κυβερνήσεων σε διάστημα 60 ημερών και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ακολούθως ο Klaus Iohannis συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του USR. Ο ηγέτης του κόμματος,  Dan Barna, είχε κάνει γνωστό ότι το USR επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δεν θα υπερψηφίσει κάποια νέα κυβέρνηση. Εάν όμως δεν θα συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είπε, θα στηρίξει μια κυβέρνηση που θα έχει στο πρόγραμμά της την έκδοση επείγοντος κυβερνητικού διατάγματος για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο  Dan Barna πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και πρότεινε για την πρωθυπουργία, τον πολιτικό εταίρο του, Dacian Ciolos, επικεφαλής του κόμματος PLUS.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της χώρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του κόμματος της ουγγρικής μειονότητας  UDMR, οι οποίοι αν και ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης  Orban, ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και δεν θα προτείνουν κανέναν για την πρωθυπουργία.

Τώρα ο κ.  Iohannis συνομιλεί με την αντιπροσωπεία του ΡΜΡ, που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και στη συνέχεια  θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία του  ALDE. Ο πρόεδρος του κόμματος,  Călin Popescu Tăriceanu, δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείεται να προτείνει κάποιον για την πρωθυπουργία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Pro România, που στηρίζει τον Remus Pricopie και αμέσως μετά με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των εθνικών μειονοτήτων.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, το πιθανότερο απόψε, ο Klaus  Iohannis θα ανακοινώσει σε ποιόν θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός ζητεί, εντός δεκαημέρου από την ανάθεση της εντολής, την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου για το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα και ο κατάλογος με τα ονόματα των υπουργών συζητούνται στο Κοινοβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, μετά την οποία ακολουθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το αρ. 89 του Συντάγματος προβλέπει ότι μετά από συνομιλίες με τους προέδρους των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ο Πρόεδρος της χώρας δύναται να διαλύσει το Κοινοβούλιο εάν αυτό δεν έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε διάστημα 60 ημερών από την πρώτη ανάθεση εντολής και μόνον μετά από την απόρριψη τουλάχιστον δύο προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ετοιμάζεται να ανοίξει ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές που τόσο επιθυμούν ο Πρόεδρος της χώρας και το  PNL.

Ωστόσο, ο βουλευτής του PSD, Eugen Nicolicea, τόνισε ότι ο Πρόεδρος  Klaus Iohannis και οι ηγέτες του  PNL ερμηνεύουν λανθασμένα το Σύνταγμα πιέζοντας για πρόωρες εκλογές. Κατά την άποψή του υπάρχει νομική σύγκρουση συνταγματικής φύσης ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και την Προεδρική Διοίκηση, την οποία θα επιλύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το  αρ. 89 προβλέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου ως μέσο επίλυσης της κυβερνητικής κρίσης, που δεν επιλύθηκε από το Κοινοβούλιο επειδή αυτό δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες και την παρέλευση 60 ημερών, και ο σκοπός είναι η εκλογή νέου Κοινοβουλίου, που να μπορέσει να επιλύσει την κρίση, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της χώρας, ο Πρωθυπουργός και αρκετοί πολιτικοί ηγέτες παραβιάζουν το πνεύμα του αρ. 89 παρ. 1 του Συντάγματος, δηλώνοντας ανοιχτά ότι σκοπός τους είναι οι πρόωρες εκλογές, και χρησιμοποιώντας ως μέσο τη μη επίλυση της κυβερνητικής κρίσης σε διάστημα μεγαλύτερο των 60 ημερών.

Εάν ο Πρόεδρος απορρίψει τον Πρωθυπουργό που θα προτείνει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως έχει δηλώσει, θα πυροδοτήσει μια νομική σύγκρουση συνταγματικής φύσης παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με δηλωμένο σκοπό τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή “πρόωρων εκλογών”, επισήμανε.

Εάν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας αναθέσει την εντολή στον Ludovic Orban, θα παραβιάσει και τη βούληση του Κοινοβουλίου, που μόλις απέσυρε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του  Orban με την πρόσφατη πρόταση μομφής, υπογράμμισε ο Eugen Nicolicea./ibna