Ελλάδα: Ναι στην προοπτική για άνοιγμα των συζητήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα από Gentiloni

Ελλάδα: Ναι στην προοπτική για άνοιγμα των συζητήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα από Gentiloni

Τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Paolo Gentiloni υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση οι δυο άνδρες συνομίλησαν μπροστά στους δημοσιογράφους, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Paolo Gentiloni για τα καλά λόγια που είχε για την ελληνική οικονομία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική εφημερίδα, λαμβάνοντας την απάντηση από τον Επίτροπο ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τους τελευταίους επτά μήνες κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα.

«Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι στη διάρκεια του έτους θα ανοίξει την συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.  «Στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση» σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Paolo Gentiloni, ανταπαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα της συζήτησης.

«Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς. Υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της Επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα./ibna