Τη Σερβία επισκέπτεται ο Επίτροπος για τη διεύρυνση

Τη Σερβία επισκέπτεται ο Επίτροπος για τη διεύρυνση

Μια μέρα μετά την επίσημη παρουσίαση της νέας μεθοδολογίας για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Σχέσεις Γειτονίας και τη Διαπραγμάτευση για τη Διεύρυνση, Olivér Várhelyi, επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic.

Πριν από την επίσκεψη, ο νέος Επίτροπος Διεύρυνσης δήλωσε ότι προσβλέπει στις πρώτες επισκέψεις του στις δύο χώρες που συμμετέχουν στις ενταξιακές συνομιλίες Σερβία και Μαυροβούνιο και οι οποίες θα ξεκινήσουν από το Βελιγράδι.

«Αναμένω με ανυπομονησία να συζητήσουμε για την πρόοδο στον πολιτικό διάλογο πριν από τις εκλογές και στις δύο χώρες, καθώς και τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ που είναι εμφανείς στον τομέα του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Várhelyi.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και ο Πρόεδρος Vucic θα συζητήσουν για τη συνέχιση της ευρω-ολοκλήρωσης και μετά τη συνάντηση θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία η Olivér Várhelyi θα περιγράψει τα μελλοντικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιοχή και θα σχολιάσει την αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης.

Προβλέπεται επίσης ότι, υπό την παρουσία των Vucic και Várhelyi, θα υπογραφεί μια συμφωνία χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση έργων για το πρόγραμμα IPA 2019, η οποία μονογραφήθηκε από την υπουργό Ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης Jadranka Joksimovic και την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σερβία Sam Fabrici

Ο Επίτροπος Várhelyi θα συναντηθεί επίσης με την πρωθυπουργό Ana Brnabic, ενώ θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Jadranka Joksimovic, Ivica Dacic και Nebojsa Stefanovic.

Ο Várhelyi, μαζί με διαμεσολαβητές του διακοινοτικού διαλόγου στη Σερβία, Tanja Fajon και Vladimir Bilcik, θα συναντηθούν με την Προέδρο της Συνέλευσης Maja Gojkovic, καθώς και με τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τα μη συμμετέχοντα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Επίτροπο και τους βουλευτές του ΕΚ να στέλνουν ένα μήνυμα στην ΕΕ σχετικά με την ανάγκη να “συνεχίσουν να εργάζονται για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές χωρίς αποκλεισμούς την άνοιξη του 2020”.

Οι Várhelyi, Fajon και Bilchik θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη ανακοίνωσε την προτεινόμενη νέα μεθοδολογία για τη διεύρυνση.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Várhelyi δήλωσε ότι ο στόχος της ΕΕ παραμένει η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η πρόταση για μια νέα μεθοδολογία για την ένταξη στην ΕΕ βασίζεται σε τέσσερις αρχές: αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, δυναμισμό και πολιτική διακυβέρνηση.

«Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο απώτερος στόχος της διαδικασίας» δήλωσε ο Várhelyi.

Στην παρουσίαση της νέας μεθοδολογίας προσχώρησης στην ΕΕ, ο Oliver Várhelyi τόνισε ότι η Σερβία, ως χώρα που ήδη διαπραγματεύεται με την ΕΕ, «έχει την ευκαιρία, αν το επιλέξει», να ενταχθεί στη νέα μεθοδολογία.

Δεν μπορούν να επιβληθούν νέοι κανόνες στις χώρες που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον οικονομικό τομέα και το γεγονός ότι οι χώρες που γίνονται ταχύτερα φιλικές προς το περιβάλλον με μεταρρυθμίσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν και να τερματίσουν το ταχύτερο αυτό σύμπλεγμα, το οποίο θα συνδεθεί με πρόσθετες επενδύσεις ως κίνητρο» εξηγεί ο Várhelyi.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης ανέφερε ότι η προτεινόμενη διαίρεση των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων σε ομάδες, δηλαδή τομείς, θα συμβάλει σε μια πιο δυναμική διαδικασία διαπραγμάτευσης και προσχώρησης./ibna