Στη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ μεταρρυθμιστές εναντίον αριστερών

Στη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ μεταρρυθμιστές εναντίον αριστερών

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πρόβλημα, εντός του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η ζύμωση ως μια διαδικασία για να μετατρέψει το κόμμα σε μια προοδευτική συμμαχία που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερη στήριξη από την κέντρο-αριστερά του πολιτικού φάσματος, είναι σε εξέλιξη.

Τα στελέχη του κόμματος που είναι πιστοί στον ηγέτη τους Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν την άποψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να “ανοίξει” σε ένα ευρύτερο κοινό που περιλαμβάνει υποστηρικτές και πρώην στελέχη του ισχυρού σοσιαλιστικού κόμματος της Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η παραδοσιακή αριστερή πλευρά του κόμματος εκφράζει έντονες αντιρρήσεις σε αυτά τα σχέδια, καθώς η επιρροή των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αυξάνεται.

Από την απώλεια των εκλογών του Ιουλίου του 2019, ο Τσίπρας δεσμεύθηκε να μεταμορφώσει το ΣΥΡΙΖΑ, μετακομίζοντας το κόμμα, μακριά από την «ιδεολογική καθαρότητα» και την αριστερή πτέρυγα. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με συνέπεια στα πεπραγμένα της δεξιάς κυβέρνησης σε θέματα που απευθύνονται σε ένα αριστερό ακροατήριο, όπως τα δικαιώματα στην Παιδεία, την Υγεία και την  Εργασία.

Από την άλλη πλευρά, πηγές δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πιστεύει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει κοινό έδαφος με άλλα προοδευτικά, δημοκρατικά κόμματα από την κεντροαριστερά, όπως το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να ενωθούν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες, ακραίες πολιτικές και τη ρητορική.

Όπως συμβαίνει, οι πιστοί και τα αριστερά στελέχη του Τσίπρα αμφισβητούν το μέλλον του κόμματος, με ορισμένα μέλη του κόμματος να εκφράζουν ανησυχίες ότι υψηλόβαθμα στελέχη και σύμβουλοι του Τσίπρας αποκλείουν ορισμένες ομάδες από τη συμμετοχή τους στην ευρύτερη συζήτηση για τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να αποφύγει την εσωκομματική αμφισβήτηση που κοστίζει στην υποστήριξη του κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας κάλεσε πρόσφατα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να μετριάσουν τις συνομιλίες για ιδεολογικά ζητήματα και να επικεντρωθούν στη ρητορική του κόμματος στην αντιπολίτευση. Η εσωτερική διαμάχη θεωρείται επίσης ως ο λόγος για τον οποία αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ./ibna