Το κράτος δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, λέει ο Đukanović

Το κράτος δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, λέει ο Đukanović

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, πιστεύει ότι θα υπάρξει διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού Duško Marković και του μητροπολίτη Αμφιλόχιου σχετικά με το Θρησκευτικό νόμο και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, καθώς το κράτος δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό.

Ισχυρίστηκε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν βοήθησε στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, αλλά έκανε τα πάντα για να το εξαφανίσει.

Ο Đukanović επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο είναι μια κυρίαρχη, σταθερή και ασφαλής χώρα που προστατεύεται από θεσμούς και ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνείται να υπαχθεί κάτω από τα θεσμικά όργανα, αλλά προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα ότι το Μαυροβούνιο είναι μια θεοκρατική χώρα.

«Και αυτό είναι το δίλημμα για κάθε πολίτη που έχει αποφασίσει να ζήσει σε αυτή τη χώρα και να έχει μια οικογένεια εδώ – τα παιδιά τους θα ζουν σε μία μεσοαστική θεοκρατική Σερβική χώρα ή μια χώρα πολιτών, μιας πολυεθνικής δημοκρατίας με υιοθετημένες ευρωπαϊκές αξίες; Μια χώρα όπου οι πολίτες και όλες οι θρησκευτικές κοινότητες θα έχουν ίση θέση”, ανέφερε ο Đukanović σε συνέντευξή του στο RTCG.

Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στο Μεσαίωνα, ότι το Μαυροβούνιο είναι θεοκρατικό κράτος και ότι η Εκκλησία είναι πάνω από το Σύνταγμα και το Κράτος.

«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει να υπόκεινται στους νόμους του κράτους και να ενταχθεί στο νομικό σύστημα του Μαυροβουνίου. Η κεφαλή της στο Βελιγράδι αποδέχθηκε το γεγονός αυτό στη Σερβία, αλλά στο Μαυροβούνιο εξακολουθεί να αρνείται να εγγραφεί επειδή ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει το Μαυροβούνιο. Ότι είναι παλαιότερη από το Μαυροβούνιο», υποστήριξε ο Đukanović.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η Μεγάλη Σερβία ή η Μεγάλη Αλβανία δεν είναι δυνατές. Όλα είναι απλώς μια μεγάλη τραγωδία. Κάλεσε τους Μαυροβούνιους να διαλέξουν το δρόμο της ειρήνης και όχι αυτόν της διαμάχης. Υπήρχε ένας μητροπολίτης που σεβόταν το Μαυροβούνιο και την ανεξαρτησία του, που είχε επιλεγεί και είχε το σεβασμό του λαού. Αντίθετα, σήμερα έχουμε τον Μητροπολίτη Amfilohije, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο με σεβασμό. Συχνά λέει ότι το έθνος του Μαυροβουνίου είναι μια κομμουνιστική κατασκευή, που δημιουργήθηκε από τον Milovan Đilas με εντολή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αναφέρεται στους Μαυροβούνιους ως κομμουνιστές μπάσταρδους. Αναφέρεται στη γλώσσα του Μαυροβουνίου ως κατασκευή που απειλεί τη σερβική εθνική ταυτότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είπα ότι δεν είναι σωστό να μιλάει ο Αμφιλόχιος από το θρόνο του Αγίου Πέτρου στο Cetinje», επεσήμανε ο Đukanović./ibna