Μέτωπο για τον κατώτατο μισθό και την πρώτη κατοικία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέτωπο για τον κατώτατο μισθό και την πρώτη κατοικία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με μέτωπο στην εργασία και την προστασία της πρώτης κατοικίας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και τις εσωκομματικές εντάσεις που έχει προκαλέσει η διαδικασία της ανασυγκρότησης του κόμματος. Την ίδια στιγμή, επιδιώκεται η διαμόρφωση συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων στην βουλή, ήτοι το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25.

“Ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά έταζε «πολλές και καλές δουλειές» και δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση. Θα στηρίξει έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει όπως ξέρει να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;”, δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην βουλή πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από1.1.2022. Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται για την συνέχεια του σχεδιασμού της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς με την αύξηση 11% στις αρχές του 2019 και προέβλεπε την άυξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021.

Παράλληλα ο τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας”, ρίχνοντας το μπαλάκι στο γήπεδο του ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά είχε ανοίξει τον χορό των αντιδράσεων κατηγορώντας τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πως ταυτίζεται με την απαίτηση των Funds και των τραπεζών για γενικευμένους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του κατώτατου μισθού και την μη υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών για πολλές, ποιοτικές και καλοπληρωμένες δουλειές. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται να καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης που έχει απορρίψει η κυβέρνηση. Υπέρ της στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας τάσσονται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως εντάσσεται στην λογική του κόμματος καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα είχε νομοθετήσει το βοήθημα στους συνταξιούχους με προοπτική καθιέρωσης πλήρους 13ης σύνταξης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν από κοινού συμφωνήσει σε μια άτυπη “εκεχειρία”. “Οι διαφορές μας φυσικά και είναι υπαρκτές αλλά ο μεγάλος αντίπαλος είναι η σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά της κυβέρνησης του Κυριάκοτ Μητσοτάκη. Η πολιτική “οδοστρωτήρας” για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα πρέπει να βρεί απέναντι ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο”, ανέφερε χαρακτηριστικά./ibna