Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου- Akar

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου- Akar

Erdogan: «O Akar ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του που δεν πήγε στα Ίμια»

«Είχαμε απειλήσει πως αν πάνε θα απαντήσουμε διαφορετικά»

Μετά την κρίση με το ερευνητικό πλοίο στο Oruc Reis αρχίζουν να ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο Υπουργών έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου 2020, καθώς επίσης και εν όψει της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου 2020.

Ωστόσο ο Recep Tayyip Erdogan υποστήριξε πως στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ο Akar ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του για την μη παρουσία της Ελλάδας στα Ίμια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ένταση. Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία είχε στείλει μηνύματα στην Αθήνα πριν την επέτειο των Ιμίων . «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Kardak (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Kardak (Ίμια) δεν θα γίνει και από την πλευρά μας. Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Kardak ( Ίμια) και στα υπόλοιπα νησιά» ανέφερε ο Erdogan.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu σε συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με εκπροσώπους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους για το θέμα.

Όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Mevlut Cavusoglu τόνισε: «Αν η αρνητική στάση απέναντι στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συνεχιστεί, τότε θα πάρουμε μέτρα απέναντι σε κάθε κύρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Έχει έρθει η ώρα», πρόσθεσε,  να ανοίξει μια νέα σελίδα στη διαδικασία ένταξής μας στην Ένωση.

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του ο Τούρκος Πρόεδρος αντέδρασε έντονα για τον θάνατο 8 Τούρκων στρατιωτών από την επίθεση των δυνάμεων του Assad στο Idlib. Ο ίδιος έδωσε τελεσίγραφο στη Δαμασκό μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ΙIdlib.

«Eντός του Φεβρουαρίου οι δυνάμεις καθεστώτος  ( της Συρίας) ελπίζουμε και πρέπει να υποχωρήσουν στα σημεία που είχαν συμφωνηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να το επιβάλουμε  εμείς.

Αφού στο Idlib δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των στρατιωτών μας στο ΙIdlib τότε κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να το κάνει η ίδια.

«Οι δυνάμεις της Αεροπορίας και του Στρατού μας κάθε στιγμή στο Idlib θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και να κάνουν επιχειρήσεις» δήλωσε ο Erdogan.

Πάντως μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να δίνει το τελεσίγραφο από την άλλη πλευρά ως πολιτικός προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στις σχέσεις με τη Μόσχα που στηρίζει τον Assad. Ο ίδιος εξήγησε στους τούρκους δημοσιογράφους τις σημαντικές σχέσεις της Άγκυρας με την Ρωσία.

«Δεν είναι ανάγκη αυτή τη στιγμή να έρθουμε σε σύγκρουση ή σε ένταση με τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγικά βήματα με τη Μόσχα. Όπως ο πυρηνικός σταθμός και το ποσό της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο. Ήδη 300 επιστήμονες μας εκπαιδεύτηκαν. Είναι ο αγωγός Turk Stream που στέλνουμε αέριο στην Ευρώπη. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου μας το αγοράζουμε από τη Ρωσία. Θα πάρουμε τους S-400. Έχουμε εμπορικές σχέσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρώτοι στις αφίξεις τουριστών είναι οι Ρώσοι μετά είναι οι Γερμανοί. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Γι αυτό θα κάτσουμε να συζητήσουμε᾽᾽ δήλωσε χαρακτηριστικά./ibna