Κόκκινα δάνεια και νόμος περί πτωχεύσεων εξακολουθούν να υπονομεύουν την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών

Κόκκινα δάνεια και νόμος περί πτωχεύσεων εξακολουθούν να υπονομεύουν την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν εντοπίσει το θέμα των επισφαλών δανείων που βρίσκονται στα βιβλία των συστημικών τραπεζών ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας που πρέπει να διορθωθεί για να μπορέσει η οικονομία να διατηρήσει την ανάπτυξή της, καθώς επιστρέφει από μια παρατεταμένη κρίση.

Η εφαρμογή του σχεδίου τιτλοποίησης «Ηρακλής» είναι η βασική πρωτοβουλία που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή από τις αρχές, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται επίσης να εφαρμόσει ένα νέο πτωχευτικό νόμο τους επόμενους μήνες, το οποίο αποτελεί μέρος των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, τόνισαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας. Στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, τα επισφαλή δάνεια ανήλθαν σε πάνω από 71 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός θα μειωθεί κατά 30 δισ. ευρώ μέσω του σχεδίου Ηρακλής.

Ο Στουρνάρας αποκάλυψε την Τρίτη ότι το σχέδιο Ηρακλής θα ενισχυθεί επίσης με πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης, για την περαιτέρω μείωση του φόρτου για τους Έλληνες δανειστές. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 9 μηνών και κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016.

Τη Δευτέρα, η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε ότι θα τιτλοποιήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (NPEs) το 2020, ενώ παράλληλα θα μειώσει το ποσοστό NPE στο 15% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου το 2022, από 49% πέρυσι.

Επιπλέον, από τις 30 Απριλίου 2020 προβλέπεται να λήξει η προστασία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή νέους κανόνες για τις πτωχεύσεις και τις αθετήσεις υποχρεώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τους χρεωμένους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο σχέδιο αποπληρωμής χρεών που ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εισαγάγει νέα νομοθεσία έως τα μέσα του 2020 για να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε χρεωμένα άτομα και επιχειρήσεις, να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και να σταματήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επωφελούνται από το σύστημα./ibna