Μαυροβούνιο: Η Κυβέρνηση εκκινεί διαδικασίες για την έναρξη των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή ένταξη

Μαυροβούνιο: Η Κυβέρνηση εκκινεί διαδικασίες για την έναρξη των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή ένταξη

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα ξεκινήσει έναν ευρύ πολιτικό και κοινωνικό διάλογο σχετικά με κρίσιμα θέματα για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας. Αυτό αποφασίστηκε χθες το απόγευμα στη θεματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Duško Marković.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή δέσμευση του Μαυροβουνίου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί ζωτική εθνική προτεραιότητα και μονόδρομο χωρίς εναλλακτική λύση, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο απαιτητική, καταληκτική φάση των διαπραγματεύσεων ένταξης.

“Ως ηγέτης της διαδικασίας, το Μαυροβούνιο έχει ιδιαίτερη ευθύνη να συνεχίσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα εισαγάγει μια νέα μέθοδο διαπραγμάτευσης, η οποία, αν και θα απευθύνεται κυρίως στις χώρες που δεν έχουν ακόμη αρχίσει αυτή τη διαδικασία, παρέχει μια πρόσθετη ευκαιρία. Το Μαυροβούνιο καλείται να ενεργοποιήσει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές ικανότητές του, ως κράτος και κοινωνία στο σύνολό του, για να καταλήξει σε συμφωνία από κοινού και να βρει πολιτική συναίνεση για το θέμα της ευρωπαϊκής ένταξής του. Το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο υπαγορεύει πρόσθετη ευθύνη έναντι των πολιτών – ακριβώς ότι οι διαφορετικές απόψεις για άλλα ζητήματα δεν θα επισκιάσουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία του κράτους», αναφέρει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεσμεύεται πλήρως απέναντι σε κάθε μοντέλο που θα παρείχε τις προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

“Ως εκ τούτου, το Μαυροβούνιο έχει τη δύναμη και την ικανότητα να συσπειρωθεί ενόψει του ευρωπαϊκού στόχο σε ένα έτος εκλογών, σε μια κρίσιμη στιγμή για την περαιτέρω δυναμική της ένταξής μας. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέσω της συνέχισης της πολιτικής και ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας σχετικά με τις συνθήκες για τις εκλογές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ευρωπαϊκή μας ατζέντα. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση, ως ο κυβερνητικός κλάδος με την πιο λειτουργική επιρροή αλλά και με την μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνολική λειτουργία της κοινωνίας, είναι πλήρως προετοιμασμένη και ανοιχτή για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που είναι απαραίτητα για τη δημοκρατική μας ανάπτυξη. Θέλουμε ο διάλογος αυτός να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μοιράζονται τον ευρωπαϊκό στόχο», καταλήγει η δήλωση.

Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Duško Marković να ενημερώσει όλους τους σχετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της πρωτοβουλίας. /ibna