Μαυροβούνιο: «ΟΧΙ» Dodik σε επίσκεψη του Milo Đukanović

Μαυροβούνιο: «ΟΧΙ» Dodik σε επίσκεψη του Milo Đukanović

Η παρούσα κατάσταση στο Μαυροβούνιο ήταν ο λόγος για τον οποίο το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ανακάλεσε τη συναίνεσή του σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Đukanović στη Β-Ε.

Μετά τη συνάντηση της Προεδρίας τη Δευτέρα, ο Dodik δήλωσε στα ΜΜΕ ότι δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για αυτή την επίσκεψη, αλλά συμφώνησε να προσκληθεί ο Γάλλος Πρόεδρος Emanuel Macron. Έτσι, σύμφωνα με τον Dodik, ο Macron πρόκειται για έναν ευνοϊκότερο φιλοξενούμενο από τον Πρόεδρο μιας γειτονικής χώρας. Το θέμα είναι ότι, στην αρχή της τρέχουσας θητείας της Προεδρίας της Β-Ε, και τα τρία μέλη συμφώνησαν να αποστείλουν προσκλήσεις σε όλους τους ηγέτες των γειτονικών χωρών για επίσκεψη στη Β-Ε. Στη σύνοδο πριν από τρεις μήνες, ο Dodik επιβεβαίωσε τη συγκατάθεσή του για την επίσκεψη του Đukanović.

Πλέον, μετά τα γεγονότα σχετικά με το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ο Dodik δήλωσε “ΟΧΙ” για την περίπτωση του Milo Đukanović. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Dodik ανέφερε επίσης ότι «ο Đukanović με τον αμφισβητούμενο Νόμο θέλει να υπονομεύσει τη σημασία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο» και να «αφαιρέσει τις εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες».

Αντιδρώντας στην απόφαση του Dodik, ο πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι «ψηφίζοντας κατά της πρόσκλησης προς τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, ο Milorad Dodik έδειξε ότι δεν είναι σοβαρός πολιτικός». Ο Komšić πρόσθεσε ότι η Β-Ε και το Μαυροβούνιο έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που βελτιώνονται διαρκώς και αποτελούν παράδειγμα καλών σχέσεων γειτονίας στην περιοχή. Είπε ότι αυτή η απόδειξη είναι μία από τις αποφάσεις της Προεδρίας της Β-Ε που εγκρίθηκαν τη Δευτέρα για να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη του παραρτήματος της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για τη διενέργεια συνοριακών ελέγχων σε κοινές συνοριακές διαβάσεις.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που δεν έχουν εκκρεμή ζητήματα θα συνεχιστεί στο μέλλον, παρά την ανευθυνότητα και την έλλειψη σοβαρότητας από άτομα όπως ο Dodik “, δήλωσε ο σημερινός Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε. /ibna