Ρουμανία: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου

Ρουμανία: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του προεδρείου του Κοινοβουλίου που θα καθόριζε το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση της πρότασης μομφής και τη σχετική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει νομοθετικά κενά ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών.

Η συνεδρίαση των προεδρείων της Βουλής και της Γερουσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης και ψήφισης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα ελλείψει απαρτίας, μετά τη μη προσέλευση των στελεχών του PSD.

Αφορμή ήταν η πληροφορία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά διαταγμάτων με τα οποία διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στην εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την εκλογή των επικεφαλής των Νομαρχιακών Συμβουλίων. Μια μεταβατική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Αντιμέτωπη με την πιθανότητα αποπομπής της μετά την πρόταση μομφής, η κυβέρνηση  Orban προετοιμάζει το έδαφος για τις πρόωρες εκλογές. Με επείγον κυβερνητικό διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει το περίγραμμα του χρονοδιαγράμματος για τις πρόωρες εκλογές, προσανατολιζόμενη στη σύντμηση των χρονικών περιθωρίων που δίνει ο νόμος, ενδεχομένως κατά το ήμισυ.

Έτσι λοιπόν, ενώ στην περίπτωση μιας κανονικής εκλογικής διαδικασίας, η ημερομηνία των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί 90 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους, στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών γίνεται λόγος για 45 ημέρες.

Η σύντμηση των χρονικών ορίων αφορά και στο περιθώριο για τη δημιουργία των εφορευτικών επιτροπών, την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, αλλά και τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε χθες ότι το  PNL δεν θα υπερψηφίσει άλλη κυβέρνηση στην περίπτωση που η πρόταση μομφής εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί για να επιταχυνθεί η δρομολόγηση πρόωρων εκλογών./ibna