Βουλγαρία: Θεσμική σύγκρουση Radev-Borissov

Βουλγαρία: Θεσμική σύγκρουση Radev-Borissov

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Boyko Borissov να του απαντά ότι δεν έχει σημείο επαφής μαζί του και ότι δεν έχασε κάτι από αυτή του την κίνηση.

Ακριβώς στις 12 το πρωί, ο Πρόεδρος Rumen Radev, ανακοίνωσε ότι επίσημα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνησης σήμερα, η οποία, κατά την άποψή του, δεν ενεργεί προς το συμφέρον των Βουλγάρων πολιτών.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι υπάρχει έντονη κρίση στη διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, με έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της διαφθοράς και των αποβλήτων, ο νόμος και η ηθική παρακάμπτονται μεθοδικά. Σύμφωνα με τον Rumen Radev, οι κάτοικοι του Pernik και ολόκληρα χωριά της περιοχής έμειναν χωρίς νερό, για τα οποία το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη.

«Το υπουργικό συμβούλιο προώθησε αθόρυβα τη μεταρρύθμιση του νομισματικού συμβουλίου, για την οποία οι Βούλγαροι περιμένουν σαφείς εξηγήσεις. Η νομοθεσία έγινε όμηρος των συμφερόντων των ομάδων συμφερόντων, με τη φτώχεια και την ανισότητα να χειροτερεύουν. Διαπραγματεύονται ακόμη και με την εθνική κυριαρχία στο όνομα της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης».

Τα θεσμικά όργανα καλούνται να είναι ανεξάρτητα και να τηρούν το νόμο που παραβιάζεται επιδεικτικά, καθιστώντας τα όργανα εξουσίας.

«Αυτή η κυβέρνηση και η διοίκηση οδηγούν στην κατάρρευση του κράτους και μας στερούν το μέλλον μας ως έθνος», δήλωσε ο Πρόεδρος Radev, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να τερματιστούν.

Μόλις μια ώρα μετά τη δήλωση του Προέδρου, ο Πρωθυπουργός Boyko Borissov όπου πήγε να ελέγξει την κατασκευή του αγωγού ύδρευσης που συνδέει το Malo Boutsino με το Pernik έδωσε την απάντηση του.

Δεν μας έχει δώσει την εξουσία ο Πρόεδρος που τώρα προσπαθεί να την πάρει. Μόνο η εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι σημαντική και μας την έδωσαν δύο φορές το περασμένο έτος. Αντί να είναι ένας ενωτικός για το έθνος ο Radev είναι διχαστικός, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Αυτός λέει αυτά που λένε BSP και MRF, συνέχισε ο Borissov επισημαίνοντας ότι ο Radev δεν λειτουργεί θεσμικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημερινά λόγια του Rumen Radev μπορεί να είναι ένα αίτημα για ένα νέο πολιτικό κόμμα και η έναρξη προεκλογικής εκστρατείας.

«Με τον Πρόεδρο Rumen Radev, δεν έχουμε πουθενά σημείο επαφής, εκτός από τα συμβολικά συμβούλια, χωρίς νόημα, όπου τίποτα δεν έχει αποφασισθεί ποτέ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιο συμφέρουσα η καταπολέμηση της κυβέρνησης, απ’ ότι με τα άλλα θεσμικά όργανα. «πιθανόν είναι πιο επικίνδυνο να επιτεθεί στην Εισαγγελία, και γι αυτό ψάχνει άλλους εχθρούς. Θέλει να εκτρέψει την επίθεση εναντίον μου και της κυβέρνησης επειδή είναι πιο επικερδές γι ‘αυτόν. Επειδή είμαστε ανυπεράσπιστοι – μπορείς να λες ό, τι θες. Αντί να εξηγούν τι έχουν κάνει» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στους δημοσιογράφους ο Borissov επανέλαβε ότι ποτέ δεν είπε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Κερδίζω την εντολή και ασχολούμαι με το κόμμα, είπε. «Ξέρω ότι το BalkanStream θα το κάνω, ξέρω ότι την διασύνδεση με την Ελλάδα θα την κάνω. Νομίζω ότι και το Belene θα το κάνω κι αυτό» σχολίασε ο Borissov./ibna