Συνάντηση Δένδια, Di Maio – Παράνομα και ανυπόστατα τα memoranda Τουρκίας-Λιβύης

Συνάντηση Δένδια, Di Maio – Παράνομα και ανυπόστατα τα memoranda Τουρκίας-Λιβύης

Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio είχε σήμερα στη Ρώμη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως επισήμανε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αυτή αποτελεί την τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών σε διάστημα δύο εβδομάδων, αλλά η πρώτη σε αμιγώς διμερές επίπεδο.

«Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Sarraj. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην  περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη… ενώ επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την ανατροφοδότηση της εμφύλιας σύγκρουσης στο εσωτερικό της Λιβύης.

Δένδιας και Di Maio συζήτησαν επίσης τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας. Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία», σχολίασε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η πολύ στενή σχέση των δύο χωρών στο οικονομικό επίπεδο και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, τόσο όσον αφορά τη Λιβύη, όσο και γενικά την κατάσταση στην περιοχή, και να προβαίνουν σε συντονισμένες ενέργειες όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο./ibna