Ολοκληρώθηκε με σειρά επαφών στο Άμπου Ντάμπι η επίσκεψη εργασίας Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο

Ολοκληρώθηκε με σειρά επαφών στο Άμπου Ντάμπι η επίσκεψη εργασίας Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη εργασίας στο Άμπου Ντάμπι την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, με επίσκεψη στο μνημείο ηρώων του Εμιράτου Wahat Al Karama όπου κατέθεσε και στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι, κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφερε, ότι «υπάρχει μια ομάδα χωρών, με τις οποίες έχουμε κοινή αντίληψη για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στο επίπεδο των σχέσεων με τις δύο αυτές χώρες (Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και είναι βέβαιο ότι μπορούν να κινητοποιηθούν πολύ σημαντικά κεφαλαία από τον Κόλπο τα οποία θα στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

«Έχουμε δρομολογήσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε σημαντικά κεφαλαία από το Άμπου Ντάμπι» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα και κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αραβική Χερσόνησο, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στις το πρωί με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, Homaid Al Shimmari.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον Διάδοχο του Θρόνου του  Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, παρουσία του Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Το γεύμα έγινε στα κεντρικά γραφεία του ADIA.

Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι για την Ελλάδα. Με δεδομένη τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας.

Στη συνάντηση με τον Διάδοχο Θρόνου του  Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.

Από το κλίμα της συνάντησης και από την τετ-α-τετ συνομιλία του Πρωθυπουργού με το Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου, προκύπτει η στρατηγική επιλογή για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ειδικότερα, η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, εκφράστηκε η έντονη πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναδειχτεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτίοντας φόρο τιμής στο Μνημείο των Ηρώων του Εμιράτου με κατάθεση στεφάνου, περπάτησε στο χώρο του μνημείου και στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε τα εξής: «Είναι τιμή μου να επισκέπτομαι αυτό το θαυμάσιο μνημείο  στη μνήμη των γενναίων ηρώων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι δυο χώρες και οι λαοί μας θα είναι για πάντα δεμένες με δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού και βαθιάς φιλίας».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Λούβρο του Παρισιού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου από τον Γάλλο διευθυντή του Manuel Rabatè. Κλείνοντας την επίσκεψή του στο μουσείο ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομολία και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην Αραβική Χερσόνησο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας./ibna

Photos: Spiros Sideris/IBNA- Dimitris Papamitsos/PM-PO