Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Kurti

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Kurti

Με 66 ψήφους, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε την κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού και της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου.

Της νέας κυβέρνησης θα ηγείται ο πρωθυπουργός Albin Kurti, ηγέτης του Κινήματος Vetevendosje, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους στις 6 Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Kurti δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση και ότι ο προϋπολογισμός της χώρας θα φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εξωτερική ασφάλεια θα αποτελέσει επίσης κυβερνητική προτεραιότητα, μαζί με τις προετοιμασίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Kurti δήλωσε ότι κανείς δεν θα είναι πάνω από το κράτος και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ανακοινώνοντας τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης στο δικαστικό σύστημα.

Αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει υποχρεωτική για όλους.

Η νέα κυβέρνηση θα εγκρίνει το νόμο για τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία και θα ασκήσει αγωγή εναντίον της Σερβίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Kurti ανακοίνωσε επίσης μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, δηλώνοντας ότι στόχος είναι να σταματήσει η φυγή νέων επιστημόνων

Υποσχέθηκε δίκαιη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και αυξημένο προϋπολογισμό για το σύστημα.

Ο Kurti δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία θα περιλαμβάνουν το θέμα των αγνοουμένων, τις αποζημιώσεις πολέμου, την κληρονομιά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την αμοιβαία αναγνώριση. Είπε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να καθιερώσει πλήρη αμοιβαιότητα με τη Σερβία./ibna