Βίαια επεισόδια στη Μόρια με μετανάστες – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Βίαια επεισόδια στη Μόρια με μετανάστες – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Λέσβο τη Δευτέρα, με τους μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί να διαμαρτυρούνται για τις συνθήκες διαμονής τους.

Περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο διαμαρτυρήθηκαν για τη διαμονή τους εδώ και δύο μήνες στους καταυλισμούς σε Μόρια και Καρά Τεπέ. Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους διαλύσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων του νησιού που βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας, έξαλλοι κάτοικοι επισκέφθηκαν το δημαρχείο της Μόρια για να διαμαρτυρηθούν.

O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης διοργάνωσαν μια ad hoc συνάντηση στο δημαρχείο, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης.

Οι κάτοικοι απαιτούν οι αστυνομικές δυνάμεις να αυξήσουν την επιτήρηση και τις περιπολίες στο χωριό Μόρια, ώστε να ελέγξουν τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στο χωριό. Επιπλέον, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων στο κέντρο της Μόρια, μέχρι αυτό να κλείσει σταδιακά.

Ο υπουργός Πολιτικής Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η βία που ξέσπασε τη Δευτέρα υποκινήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο από τρίτους. Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και της επιστροφής όσων δεν είναι δικαιούχοι, καθώς και την ανάγκη λειτουργίας κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων και να κάνει κινήσεις για να αποσυμφορήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχτεί δυσανάλογη ροή μεταναστών και προσφύγων σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα./ibna