Μαυροβούνιο: Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Marković

Μαυροβούνιο: Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Marković

Η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την απάντηση του μητροπολίτη Αμφιλοχίου στην επιστολή που του απέστειλε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković στις 28 Ιανουαρίου, με την οποία τον προσκαλούσε σε διάλογο σχετικά με το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δηλώνει πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Marković.

Ο Αμφιλόχιος επιβεβαίωσε την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Marković και εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς της επιστολής.

«Ισχυρίζεστε ότι η υιοθέτηση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία δεν θα προκαλέσει διχασμό μεταξύ των ορθόδοξων λαών του Μαυροβουνίου, ενώ κάτι τέτοιο αντιτίθεται με την πραγματικότητα. Από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα, πολλοί πολίτες όχι μόνο ορθόδοξοι αντιτίθενται τόσο στο πνεύμα όσο και στις σημειώσεις του νέου Νόμου υπομονετικά, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Μπορούμε ξεκάθαρα να διαπιστώσουμε ότι ο νόμος ενέτεινε τις υπάρχουσες διαιρέσεις και δημιούργησε επίσης νέες μεταξύ αδελφών και γειτόνων. Αν λάβετε υπόψη τη δήλωση του προέδρου του κόμματός σας ότι οι ορθόδοξες θρησκευτικές διαδικασίες αποτελούν “ένα κίνημα των τρελών”, τότε καθίσταται σαφές πως ο Νόμος αυτός οδήγησε σε οδυνηρά σχίσματα και χώρισε το Μαυροβούνιο στα δύο. Διαφωνούμε με τον ισχυρισμό σας ότι το «νομοθετικό μέτρο έχει εναρμονιστεί με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει αντιμετωπιστεί θετικά από την Επιτροπή της Βενετίας». Ο στόχος του Νόμου υποδηλώνει το αντίθετο», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Ως προς αυτό, ο Μητροπολίτης συνεχίζει και διευκρινίζει πως αναφέρεται στις αναθεωρήσεις που απαρνώνται και εξαλείφουν την επί αιώνες ιστορική συνέχεια της νομικής υποκειμενικότητας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, πρώτον, καθώς και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

«Ως εκ τούτου, διαφωνούμε με τη δήλωσή σας ότι ο «νόμος εξαλείφει τον πολιτισμικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό περιορισμό που εντοπίσαμε». Είναι φανερό πως η Ορθόδοξη Εκκλησία κινδυνεύει και κλονίζεται με τον νέο νόμο. Αναμέναμε την πρόσκλησή σας για διάλογο σχετικά με τα βαθιά και ουσιαστικά προβλήματα που προκαλεί ο νόμος αυτός και την εξεύρεση λύσεων επί αυτού. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι η πρόσκλησή μας για δημόσιο και θεσμικό διάλογο ίσχυε πάντοτε, αλλά δυστυχώς την αγνοούσατε», υπενθύμισε ο Αμφιλοχίος.

Επέκρινε τον Marković ότι μας «μας κάλεσε να ξεκινήσουμε διάλογο για να συνάψουμε μια βασική συμφωνία για τη ρύθμιση των αμοιβαίων σχέσεων, εκφράζοντας την ετοιμότητά σας να ‘επανεξετάσουμε εκ νέου τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την εφαρμογή των άρθρων 62, 63 και 64’».

«Δυστυχώς, εσείς σαφώς αρνείστε να αντιληφθείτε ότι ο υφιστάμενος νόμος και η έλλειψη συμφωνίας αποτελούν την αιτία των σημερινών κοινωνικών προβλημάτων. Ωστόσο, γνωρίζοντας την ιστορική σημασία του θρόνου του Αγίου Πέτρου Cetinjski και την ευθύνη που έχουμε αναλάβει από τους προκάτοχούς μας, και δεδομένου ότι ανησυχούμε για την αρμονία, την ειρήνη και την ενότητα του Ορθοδόξου λαού στο Μαυροβούνιο, τηρώντας το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου συμφωνούμε σε μια συνάντηση μαζί σας και ελπίζουμε πως είστε εντέλει πρόθυμοι να ξεκινήσετε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, με στόχο την εξάλειψη του νόμου και όλων των διακρίσεων που εμπεριέχει. Αν είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συζητήσετε το Νόμο και την εξάλειψή του, σας πληροφορούμε ότι οι επίσκοποι Joanikije και Atanasije και Dimitrije θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Αναμένουμε να προτείνετε τη διάρκεια της συνάντησης», καταλήγει ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος. /ibna