Σερβία: Επισήμως η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει της εκλογές

Σερβία: Επισήμως η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει της εκλογές

Η Συμμαχία για τη Σερβία και το PSG πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην αίθουσα Kombank Hall, όπου υπέγραψαν κοινό έγγραφο ξεκινώντας έτσι και επίσημα η εκστρατεία μποϊκοτάζ των εκλογών.

Ο Πρόεδρος του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης Dragan Dilas, δήλωσε ότι μέρος της αντιπολίτευσης δεν έχει λάβει απόφαση για μποϊκοτάζ των εκλογών, αλλά αυτό είναι «να ακούς τους ανθρώπους σου.»

«Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για δίκαιες εκλογές και για αλλαγή του συστήματος, ότι οι καλύτεροι θα βρίσκονται στη θέση που τους ανήκει, ανεξάρτητα από την υπαγωγή τους σε ένα πολιτικό κόμμα – αυτό είναι το καθήκον μας – είπε ο Dilas στη συγκέντρωση.

Σημείωσε επίσης ότι όσοι πάνε στις κάλπες δουλεύουν προς όφελος του ηγέτη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Aleksandar Vucic.

«Υπάρχει μόνο ένα όνομα σε αυτούς τους καταλόγους, ο Vucic και οποιοσδήποτε θα καθίσει στο κοινοβούλιο θα ονομάζεται Vucic» τόνισε ο Dilas. Ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι ήταν σήμερα θέμα τιμής για να πολεμήσουμε την κυβέρνηση και, όπως το έθεσε, να είναι “από αυτήν την πλευρά”.

Συνεχίζοντας ο Dilas σημείωσε ότι πολλοί έχουν εγκαταλείψει την Σερβία εξαιτίας των πολιτικών του Vucic, αλλά θα επιστρέψουν όταν θα φύγει από την εξουσία.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Vuk Jeremic, δήλωσε ότι σε κανονικές χώρες δεν υπάρχει διαχωρισμός στο «εμείς ή αυτοί», κι ένα τέτοιο κράτος είναι η Σερβία και είναι προϊόν του ολοκληρωτισμού.

Στη Σερβία, μετά από οκτώ χρόνια αυτοκρατορίας που μετατρέπεται σε δικτατορία, υπάρχουν δύο πλευρές – υπάρχουν εκείνοι και υπάρχουμε εμείς – θα δούνε την πλάτη μας. Αλλά όχι προς το συμφέρον των κομμάτων ή των ιδεολογιών, αλλά για να κάνουμε τα πράγματα φυσιολογικά στη Σερβία – είπε ο Jeremic.

Είπε τέλος ότι στις εκλογές που είναι μπροστά θα υπάρξουν μήνες με «ψέματα και φασαρία», όπου οι αρχές θα προσπαθήσουν να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν την αντιπολίτευση.

«Θυμηθείτε ότι οτιδήποτε κάνετε ή λέτε, μείνετε στο σπίτι την ημέρα των εκλογών. Μην πηγαίνετε στη δημοκρατία, στις τοπικές ή επαρχιακές εκλογές, γιατί ο μόνος δρόμος είναι ένα καθολικό μποϊκοτάζ» τόνισε ο Jeremic.

Ο Πρόεδρος του PSG, Sergey Trifunovic, δήλωσε ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να «παίξει» με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic αλλά για να τον στείλει στα «σκουπίδια της ιστορίας». Προσθέτοντας ότι το μποϊκοτάζ δεν είναι απόσυρση από τον πολιτική./ibna