Ρουμανία: Σε λίγη ώρα, η ανάγνωση, στο Κοινοβούλιο, της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Ρουμανία: Σε λίγη ώρα, η ανάγνωση, στο Κοινοβούλιο, της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Το PSD φαίνεται ότι εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Orban, που κατηγορείται ότι παραβίασε τους δημοκρατικούς θεσμούς επαναφέροντας, διά της ανάληψης ευθύνης, την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους, θα αναγνωστεί σήμερα, στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.

Ο Marcel Ciolacu, μεταβατικός πρόεδρος του PSD -που κατέθεσε την πρόταση μαζί με το UDMR- δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι “μαθηματικά” διαθέτει 232 ψήφους και ότι όποιος καταψηφίσει την πρόταση μομφής ή λείψει αδικαιολόγητα από την ψηφοφορία, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με τις λίστες του κόμματος στις εκλογές. Διευκρίνισε δε, ότι την πρόταση μομφής στηρίζει και το κόμμα Forța Națională του Teodor Meleșcanu.

Πριν λίγο όμως έγινε γνωστό ότι ο βουλευτής Georgian Pop, ο οποίος εγκατέλειψε πέρυσι το κόμμα Pro România αφού στήριξε με την ψήφο του την κυβέρνηση Orban, επιστρέφει στο PSD – με τις λίστες του οποίου εξελέγη. Τη σχετική δήλωση μετέδωσε το G4Media.ro.

Ο κ.  Pop ανέφερε ότι αποχώρησε από το PSD εξαιτίας προσωπικής σύγκρουσης με τον τότε ηγέτη του κόμματος, Liviu Dragnea, ότι ο ίδιος ποτέ δεν επετέθη κατά του PSD και ότι “είναι πολύ καιρό φίλος του Marcel Ciolacu, τον οποίο εμπιστεύεται ότι θα μεταρρυθμίσει την αριστερά, καθώς η ρουμανική κοινωνία χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη και ισχυρή αριστερά”.

Ο G. Pop έρχεται να δώσει την απαραίτητη, για τον αντικυβερνητικό συνασπισμό, 233η ψήφο που θα ρίξει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το hotnews.ro και η Corina Bogaciu επέστρεψε πριν λίγο από το Pro Romania στην ΚΟ του PSD, που αποτελείται πλέον από 200 βουλευτές και γερουσιαστές.

Πριν γίνουν γνωστές οι ενέργειες των δυο, ο πρωθυπουργός  Ludovic Orban είχε δηλώσει ότι δεν φοβάται την πρόταση δυσπιστίας και ότι στόχος του είναι να κερδίσει στις εκλογές όποτε και με όποιο τρόπο και αν αυτές γίνουν.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του  PNL, Florin Roman, ανέφερε, σε ανακοίνωση Τύπου, χθες Κυριακή, ότι όλοι οι βουλευτές και γερουσιαστές του PNL θα είναι παρόντες στην ψηφοφορία και θα ψηφίσουν, φανερά, κατά της πρότασης.

Χθες, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο του PNL, στη διάρκεια του οποίου ψηφίστηκε το Πρωτόκολλο ενσωμάτωσης στο κόμμα, του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κινήματος όπου εκπροσωπούνται οι πρώην βουλευτές του  Pro România που στήριξαν την κυβέρνηση  Orban, μεταξύ των οποίων οι Daniel Constantin και Sorin Cîmpeanu, που θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις στο PNL, κατά δήλωση του Ludovic Orban.

Στο άλλο στρατόπεδο, πηγές του PSD δήλωσαν στο STIRIPESURSE.RO ότι το κόμμα δεν ανακοίνωσε ημερομηνία του Συνεδρίου του, εν αναμονή του αποτελέσματος της πρότασης μομφής. Εάν πέσει η κυβέρνηση Orban και επικρατήσει η λογική των πρόωρων εκλογών, η νέα πολιτική πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να επισπεύσει και τη μάχη για την ηγεσία στο εσωτερικό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

“Αν διεξαχθούν ταυτόχρονα δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, η ηγεσία του PSD θα παιχθεί για την επόμενη τετραετία”, ανέφεραν πηγές στον ηγετικό κύκλο του κόμματος. “Δεν θα περιμένει κανείς την επόμενη χρονιά για την πραγματική ηγεσία του PSD”, πρόσθεσαν. (Το PSD έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή νέου Συνεδρίου μετά τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του 2020).

Στις μεταξύ τους συζητήσεις, πάντως, ηγετικά στελέχη ανέφεραν ότι η ομάδα που θα εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος το οποίο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αυτόν τον μήνα, θα είναι “μεταβατική” έως το επόμενο Συνέδριο το 2021, όπου στην ηγεσία του PSD καλό θα είναι να εκλεγεί κάποιος με προφίλ ικανό να κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία της χώρας.

Σε περίπτωση που θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το Συνέδριο του PSD θα μπορούσε να αναβληθεί για το καλοκαίρι.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της Γερουσίας ο Teodor Meleşcanu μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι εξελέγη με αντισυνταγματικό τρόπο. Κατά της εκλογής του Meleșcanu, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, στην προεδρία της Γερουσίας, κατόπιν πρότασης του PSD, μολονότι δεν ανήκε τότε στην ΚΟ του PSD, προσέφυγαν 33 γερουσιαστές από τα κόμματα ALDE, PNL, PMP, UDMR και ανεξάρτητοι.

Υπενθυμίζεται ότι το ALDE, κόμμα στο οποίο ανήκε ο Τeodor Meleșcanu, είχε δικό της υποψήφιο για το ίδιο αξίωμα.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γερουσίας με τη στήριξη του PSD, ο πρώην ΥΠΕΞ διαγράφηκε από το ALDE και μετέπειτα “προσκολλήθηκε” στην ΚΟ του PSD, όμως αυτό δεν επηρέασε την κρίση των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στη μάχη για την Προεδρία της Γερουσίας θα αναμετρηθούν το PNL, που στηρίζει την Alina Gorghiu και το PSD, που στηρίζει τον αντιπρόεδρο της Γερουσίας, Titus Corlăţean.

Όπως όλα δείχνουν, ο Titus Corlăţean θα καταλάβει το αξίωμα του μεταβατικού προέδρου του σώματος, αφού το  PSD διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να επιβάλει τον υποψήφιό του./ibna