Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών και επεισόδια στην Λέσβο

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών και επεισόδια στην Λέσβο

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση- Μηταράκης: Ενδεχόμενο υποκίνησης

“Κόκκινο” χτύπησε η κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της διαμαρτυρίας προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο που κατέληξε σε επεισόδια με χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Μυτιλήνης οι οποίες τέθηκαν υπο έλεγχο από την πυροσβεστική. Μια κόντρα λίγες μόλις ημέρες μετά την αντιπαράθεση για την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τοποθετήσει πλωτό φράγμα 2.7 χιλιομέτρων στην Λέσβο.

Για πλήρη ανευθυνότητα που διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση με τον αρμόδιο υπουργό να αφήνει υπονοούμενα για υποκίνηση. Όλα αυτά την στιγμή που η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στον καταυλισμό της Μόριας να επιδεινώνεται συνεχώς με την κατάσταση στην περιοχή να χαρακτηρίζεται από κατοίκους και πρόσφυγες που διαμένουν εκεί ως “ζούγκλα”. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών”, υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Οι τραγικές εικόνες, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα”, αναφέρει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι εικόνες μικρών παιδιών να δέχονται χημικά κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, “η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς” κατηγορώντας την κυβέρνηση της  Ν.Δ ότι οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πως αντί σχεδίου, “συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία”. Επισημαίνουν ακόμα πως θα πρέπει να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της αντί να “δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες”.

Για δυσάρεστα  γεγονότα που “επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων”, έκανε λόγο ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου τονίζοντας πως  παραβατικές συμπεριφορές “δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου”. Πρόσθεσε δε  ότι  οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το “ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων”. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: “Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε”./ibna