Κοσσυφοπέδιο: Vetevendosje και Δημοκρατική Λίγκα υπογράφουν συμφωνία σχηματισμού Κυβέρνησης Συνασπισμού

Κοσσυφοπέδιο: Vetevendosje και Δημοκρατική Λίγκα υπογράφουν συμφωνία σχηματισμού Κυβέρνησης Συνασπισμού

Το Vetevendosje και η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK) υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνία για τη σύσταση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, τέσσερις μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ηγέτες Albin Kurti του Vetevendosje και Isa Mustafa του LDK επιβεβαίωσαν την υπογραφή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου την Κυριακή που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο θα συγκαλέσει τη Δευτέρα για να ψηφίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Kurti, του οποίου το κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου με βραχεία κεφαλή. “Συνάντησα σήμερα με τον πρόεδρο του LDK Isa Mustafa και συμφωνήσαμε να το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Έχουμε ήδη υπογράψει τη συμφωνία. Συμφωνήσαμε σε όλα, συμπεριλαμβανομένου του διαμοιρασμού των ευθυνών στη νέα κυβέρνηση», ανέφερε ο Kurti.

Ο Mustafa δήλωσε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου και αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές. «Έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία προς το συμφέρον των αλλαγών που αναμένονται να γίνουν στη χώρα μας», δήλωσε ο Mustafa στους δημοσιογράφους και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.

Η συμφωνία επετεύχθη 119 ημέρες μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όταν το Vetevendosje κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις 26 Δεκεμβρίου, το Κοινοβούλιο διεξήγαγε συστατική συνεδρίαση και εξέλεξε τον αντιπρόεδρο του Vetevendosje, Glauk Konjufca, για πρόεδρο της Βουλής.

Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες Kurti και Mustafa πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων, λόγω διαφωνιών σχετικά με την κατανομή αρμοδιοτήτων στη νέα κυβέρνηση. Με τη νέα συμφωνία, ο Konjufca αναμένεται να αποχωρήσει από πρόεδρος του κοινοβουλίου και να αντικατασταθεί από υποψήφιο του LDK.

Ο Kurti επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο Konjufca θα ενταχθεί στο υπουργικό του συμβούλιο. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει 15 υπουργεία και όχι 12, όπως είχε συμφωνηθεί νωρίτερα από τις δυο πλευρές. Τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Mustafa επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε με τον Kurti οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση για το όνομα του νέου προέδρου, μετά τη λήξη της εντολής του σημερινού προέδρου το 2021, θα πραγματοποιηθούν αργότερα./ibna