Μητσοτάκης: Η στιγμή είναι η κατάλληλη για τη Σαουδική Αραβία να επενδύσει στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Η στιγμή είναι η κατάλληλη για τη Σαουδική Αραβία να επενδύσει στην Ελλάδα

Οι επενδυτικές δυνατότητες των κεφαλαίων της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κλείνοντας έναν μεγάλο κύκλο διεθνών επαφών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων, που ήταν ο πρώτος συνομιλητής του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο, σημείωσε κατά τη διάρκεια της έναρξης των συνομιλιών, τη σημαντική βελτίωση που έχει η ελληνική οικονομία καθώς η ελπίδα επιστρέφει, διώχνοντας το σύννεφο της αβεβαιότητας με τις αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο Al Qasabi, αναφέρθηκε στην αγάπη του προς την Ελλάδα και προσκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην προετοιμασία των δυο χωρών, ώστε να υποδείξει η ελληνική πλευρά έναν κατάλογο με πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες επιχειρηματίες  τις οποίες και θα διερευνήσουν ώστε να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να γίνει κατανοητό το νέο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι διευκολύνσεις που στηρίζουν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να αναδειχτούν οι επενδυτικές ευκαιρίες. Ο Al Qasabi ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα προετοιμάσει μια επιχειρηματική αποστολή που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και στην οποία θα συμμετάσχει κι ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία και που αναγνωρίζεται το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί στρατηγικό εταίρο την Σαουδική Αραβία στην προσπάθεια της να καταστεί επενδυτικός προορισμός καλώντας τους Σαουδάραβες επενδυτές και το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και επομένως όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα» σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η στιγμή είναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχει μια μακρά ιστορία Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και των logistics απ’ όπου η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή. Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια ενώ τον επόμενο μήνα οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη συνοδεία του μετά τη συνάντηση του με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων επισκέφθηκε το Μουσείο του Ριάντ, όπου ξεναγήθηκε στα τμήματα Πριϊστορίας της Αραβικής Χερσονήκου και της Ισλαμικής Περιόδου.

Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία, έγινε το 1991 από τον πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. /ibna