Η Αθήνα σχεδιάζει την περαιτέρω προώθηση των δημοσιονομικών της απαιτήσεων τις προσεχείς εβδομάδες

Η Αθήνα σχεδιάζει την περαιτέρω προώθηση των δημοσιονομικών της απαιτήσεων τις προσεχείς εβδομάδες

Η πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας αναμένεται να αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Euro Working Group αυτή την εβδομάδα. Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, το EWG θα κάνει μία αποτίμηση για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών στην Αθήνα μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και τεχνικών ομάδων της τρόικας.

Η Αθήνα έχει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά αναμένεται να χρησιμοποιήσει μία πιθανή θετική ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης για να κάνει μια σειρά αιτημάτων στους διεθνείς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και της διάθεσης μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και την περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι πιστωτές της Ελλάδας θα δημοσιεύσουν μια έκθεση στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης, με την Ελλάδα να αναμένεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Eurogroup στις 16ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελπίζει να χρησιμοποιήσει μια πιθανή θετική αναφορά για να πιέσει για τις ακόλουθες φορολογικές απαιτήσεις:

  • Αλλαγή της χρήσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις ελληνικές ομολογίες (SMPs, ANFAs)
  • Μεταφορά οποιασδήποτε υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το ένα έτος στο επόμενο
  • Εξαίρεση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • Χρήση τυχόν υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος για φορολογικές περικοπές
  • Μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων τα προσεχή έτη

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δηλώσει ότι ένας από τους πρωταρχικούς του στόχους φέτος είναι η μείωση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης, με στόχο την τελική κατάργηση του φόρου αργότερα. Επιθυμεί επίσης να μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και να προβεί σε περαιτέρω μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ).

Αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, θα επισκεφθεί την Αθήνα για μια εκδήλωση του IOBE. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni θα ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους./ibna