Βουλγαρία: Να τελειώσει το κυνήγι των Ρώσων διπλωματών ζήτησε ο Ρώσος Πρέσβης

Βουλγαρία: Να τελειώσει το κυνήγι των Ρώσων διπλωματών ζήτησε ο Ρώσος Πρέσβης

Θα ήθελα πάρα πολύ αυτό το “κυνήγι των Ρώσων διπλωματών” να τελειώσει. Πιστεύω ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα κατασκευαστεί και θα περάσει από τη Βουλγαρία. Έχω τη διαβεβαίωση από την υπουργό Temenuzhka Petkova. Αυτό ταιριάζει στη Μόσχα. Αυτά δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης στη Βουλγαρία, Anatoly Makarov σε συνέντευξη του στη Βουλγαρική τηλεόραση.

Ο Anatoly Makarov διαχώρισε τις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις πριν και μετά την 21η  Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι λογικά. Ο πρεσβευτής είπε ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν ενδιαφέρονται να συνεχιστεί ο TurkStream μέσω της Βουλγαρίας ως BalkanStream. την τουρκική ροή μέσω της Βουλγαρίας ως Βαλκανίων.

Ο Makarov υπενθύμισε ότι πριν από τις 21 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitri Medvedev επισκέφθηκε τη Βουλγαρία τον Μάρτιο και μίλησε με τον Πρωθυπουργό Boyko Borissov, τότε στις αρχές του καλοκαιριού ο Πρόεδρος Rumen Radev ήταν στην Αγία Πετρούπολη και συναντήθηκε με τον Vladimir Putin, ενώ πριν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας και το φθινόπωρο έγιναν συναντήσεις της Ekaterina Zaharieva με τον Sergey Lavrov και τον Υπουργό Denis Manturov στη Σόφια. Στη συνέχεια εγκαινιάσαμε ένα αγωγό μήκους 11 χλμ. που συνδέει τα βουλγαρικά και τα τουρκικά συστήματα μεταφοράς αερίου. Αυτό συνέβη στις 21 Οκτωβρίου.

Ο πρεσβευτής Makarov είπε ότι η αλλαγή συμπεριφοράς έλαβε χώρα λίγο αργότερα. Κλήθηκε στο Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη κατηγορούμενου για κατασκοπεία. Δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα του TurkStream στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Ιανουαρίου, κλήθηκε και πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Ωστόσο, αυτό έγινε με απαράδεκτο τρόπο καθώς πρώτα δημοσιεύτηκε η είδηση της απέλασης και μετά ενημερώθηκε σημείωσε ο Makarov.

Ο Ρώσος διπλωμάτης πιστεύει ότι η αιτία αυτών των προβλημάτων στις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις είναι το έργο του TurkStream και η συνέχιση του μέσω του βουλγαρικού εδάφους ως BalkaStream.

«Τι συνέβη; Γιατί συνέβη αυτό; Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στις σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας. Κάποιος δεν το συμπαθεί αυτό και δεν θέλει να υλοποιηθεί ο BalkanStream στην επικράτεια της Βουλγαρίας» και συμβαίνει μετά τις 21 Οκτωβρίου. Προκαλεί συναισθήματα ενόχλησης και δυσαρέσκειας. Η σχέση μας ήταν ακμάζουσα και υπερηφανευόμουν γι ‘αυτό “, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Πιστεύω ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί. Έχουμε ακούσει στο ραδιόφωνο τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Davis Hale ότι «ο TurkStream» είναι ένα και το αυτό με τον «BalkanStream» και γι ‘αυτό δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της Βουλγαρίας», υπενθύμισε ο Πρέσβης Makarov.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο TurkStream και ο BalkanStream  είναι δύο διαφορετικά πράγματα και αυτό επιβεβαιώνεται κι από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov. «Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έχει δίκιο και τον πιστεύω. Δεν πρέπει να υπάρχει ένταση στις διμερείς σχέσεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Το αέριο του TurkStream της Τουρκίας θα είναι φθηνότερο για τη Βουλγαρία, διότι δεν θα καταβάλλονται τέλη διέλευσης μέσω της Ρουμανίας», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

«Οι σύμμαχοί των ΗΠΑ δεν θέλουν αυτόν τον αγωγό, δεν θέλουν τον BalkanStream. Ζήτησα από την Temenzhuka Petkova να περάσει ο BalkanStream μέσω της Βουλγαρίας και είπε ναι, ο πρωθυπουργός Borissov σκέφτεται το ίδιο. Αυτό είναι που οδηγεί τη Μόσχα», δήλωσε ο Πρέσβης Makarov, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν κι άλλα ενεργειακά έργα στο μέλλον.

Όσον αφορά τα σκάνδαλα κατασκοπείας και την παρουσία ειδικής ρωσικής ομάδας για την εξάλειψη των δυσάρεστων καταστάσεων, όπως ο έμπορος όπλων Emelian Gebrev, ο Makarov απάντησε: Αυτή η ομάδα είναι κάτι σαν το τέρας του Loch Ness. Ο καθένας μιλάει γι ‘αυτό, αλλά κανείς δεν το έχει δει. Αυτές είναι φαντασιώσεις.

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ότι δεν γνώριζε την περίπτωση του Emelian Gebrev, ο οποίος είχε δηλητηριαστεί το 2015 επειδή δεν βρισκόταν τότε στη Βουλγαρία. Ο Makarov είχε μετατεθεί στη Βουλγαρία στα τέλη του 2016. Αυτή η ιστορία έχει ξανα-αναδειχθεί ειδικά για να βλάψει τις καλές Ρωσοβουλγαρικές σχέσεις./ibna