Η Τουρκία υποστηρίζει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό

Η Τουρκία υποστηρίζει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή την υποστήριξή στην πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να απορρίψει την απόφαση των ΗΠΑ, για το αποκαλούμενο σχέδιο ειρήνης για τη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει στην ίδια ενότητα από τα μέλη του παναραβικού μπλοκ και στην υπουργική επιτροπή της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Mevlut Cavusoglu τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα παρέμεινε συνεπής.

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα παραμείνει πάντα δίπλα στην Παλαιστίνη σχετικά με το ζήτημα της δικαιοδοσίας πάνω στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του από Παλαιστίνη, Μαλαισία και Κουβέιτ, στη σύνοδο της κορυφής της ΟΙΣ.

«Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό το απαράδεκτο σχέδιο διατηρώντας αυτή την ενότητα και αλληλεγγύη», δήλωσε ο Cavusoglu, προσθέτοντας: «Θα εκδώσουμε μια σαφή δήλωση στη Τζέντα».

Τόνισε επίσης ότι ένα σχέδιο ειρήνης πρέπει να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είδε τη δήλωση του ΟΗΕ ενάντια στο σχέδιο των ΗΠΑ ως “εξαιρετικά θετική”.

Την Τρίτη, ο Trump ανήγγειλε το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για να τερματίσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη στο Λευκό Οίκο δίπλα στο Netanyahu, χωρίς να είναι παρόντες παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Trump αναφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ ως “αδιαίρετο κεφάλαιο του Ισραήλ”.

Η αποκαλούμενη “συμφωνία του αιώνα” σύμφωνα με τουρκικές πηγές ακυρώνει μονομερώς προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα και προτείνει να δοθεί στο Ισραήλ σχεδόν ό, τι απαιτεί./ibna