Σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ ταξιδεύει ο Μητσοτάκης για προσέλκυση επενδύσεων 

Σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ ταξιδεύει ο Μητσοτάκης για προσέλκυση επενδύσεων 

Στην Αραβική Χερσόνησο μεταβαίνει το απόγευμα της Κυριακής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη στην Αραβική Χερσόνησο κλείνει έναν κύκλο επενδυτικών ταξιδιών του Έλληνα Πρωθυπουργού σε όλον τον κόσμο, καθώς Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις χώρες με τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον πλανήτη.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει επισκεφθεί τους πρώτους 7 μήνες της διακυβέρνησης του μεταξύ άλλων ΗΠΑ και Κίνα, θα συνοδεύσουν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα παρουσιάσει στις συναντήσεις του την Ελλάδα ως επενδυτικά ενδιαφέρουσα χώρα, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα για την θετική εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές είναι εμφανής.

Ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι εμφανή.

Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.

Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό.

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Την Δευτέρα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας./ibna