Κινεζική Πρεσβεία προς Β-Ε: «Ελπίζουμε να μας εμπιστευτείτε»

Κινεζική Πρεσβεία προς Β-Ε: «Ελπίζουμε να μας εμπιστευτείτε»

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εξέδωσε σήμερα επιστολή στους φίλους της Β-Ε σχετικά με την κατάσταση που προκλήθηκε από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η επιστολή υπενθυμίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε χθες παγκόσμιο συναγερμό για τη δημόσια υγεία μια επιδημία η οποία προκαλείται από το νέο κορωναϊό.

«Καταλαβαίνουμε την ανησυχία σας, αλλά αξιοσέβαστοι ιατροί έχουν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες», ανέφερε η επιστολή.

Η Πρεσβεία υπενθυμίζει ότι από την πρώτη μέρα του κινεζικού νέου έτους ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προεδρεύει σε συναντήσεις στις οποίες παρέχει εκτενή καθοδήγηση, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας.

Επί του παρόντος, η Κίνα κινητοποιεί ολόκληρη τη χώρα για την καταπολέμηση της επιδημίας και έχει λάβει αποφασιστικά, αποτελεσματικά και επιστημονικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

«Ελπίζουμε να μας εμπιστευτείτε. Διαθέτουμε ένα σύστημα πρόληψης και ελέγχου των λοιμωδών νόσων και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας την οποία αποκτήσαμε από την καταπολέμηση του SARS το 2003, καθώς και ως απόρροια των επιστημονικών, τεχνολογικών και υλικών βάσεων που έχουμε συσσωρεύσει τα τελευταία 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Κινέζοι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού. Ιατρικοι εμπειρογνώμονες από ολόκληρη τη χώρα εργάζονται πυρετωδώς επί τόπου για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, αναφέρεται στην επιστολή προς το κοινό της Β-Ε.

Τονίζεται επίσης ότι ο Δήμος της Wuhan έχτισε ένα νοσοκομείο εντός 10 ημερών αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με επιβεβαιωμένη διάγνωση.

“Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δε διαθέτει τέτοια επίπεδα αποτελεσματικότητας, ούτε μπορεί να λάβει τέτοια ισχυρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε ότι θα παραμείνετε ήρεμοι. Τηρώντας τις αρχές της εξωστρέφειας και της διαφάνειας, καθώς και μια καθόλα υπεύθυνη στάση απέναντι στην παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, τα κινεζικά ιδρύματα ενημέρωσαν εγκαίρως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις σχετικές χώρες και περιφέρειες του Χονγκ Κονγκ, του Μακάου και της Ταϊβάν για τις πληροφορίες σχετικά με την επιδημία , παρέχοντάς τους το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού”, σημειώνεται στην επιστολή.

Η πρεσβεία μετέφερε τις δηλώσεις του αθλητικού καθηγητή της Β-Ε και προπονητή καλαθοσφαίρισης Mirnas Avdić, ο οποίος βρίσκεται στην κινεζική πόλη Hangzhou και τόνισε ότι δεν υπάρχει πανικός στην Κίνα και πως όλα είναι υπό έλεγχο.

“Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης λαμβάνουν ενεργά τα κατάλληλα μέτρα. Από αυτή την άποψη, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Β-Ε είναι πρόθυμη να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να συνεργαστεί με τις αρχές της Β-Ε. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία επιβεβαιωμένη ή ύποπτη περίπτωση αυτής της επιδημίας στη Β-Ε. Οι Κινέζοι πολίτες που κατοικούν και εργάζονται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και βρίσκονται επί του παρόντος στην Κίνα, πρότειναν οικειοθελώς πρωτοβουλίες και μέτρα αυτοδιάθεσης για μία περίοδο 15 ημερών από την επιστροφή τους στη Β-Ε. Αν και δεν προέρχονται από την πόλη Wuhan, πρότειναν εθελοντικά την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου για την άμβλυνση των ανησυχιών των φίλων στη Β-Ε. Ελπίζουμε ότι θα αφουγκραστείτε τις καλύτερες δυνατές προθέσεις τους και το πνεύμα αυτοθυσίας τους», αναφέρει η επιστολή της κινεζικής πρεσβείας στο κοινό της Β-Ε.

Πολλοί φίλοι στη Β-Ε έχουν έρθει σε επαφή με την πρεσβεία αυτές τις μέρες για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, να προσφέρουν λόγια υποστήριξης καθώς και την προθυμία τους να βοηθήσουν, “κάτι που μας συγκίνησε βαθύτατα “.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φιλία του λαού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τον κινεζικό λαό. Με αυτή την ευκαιρία, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποια ευχάριστα νέα. Μέχρι στιγμής, 171 επιβεβαιωμένοι ασθενείς έχουν θεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, η Κίνα θα αποδειχθεί πλήρως ικανή να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στην επιδημία, διότι, όπως λέει η παλιά παροιμία, “Μετά τη βροχή έρχεται ο ήλιος”. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για το ενδιαφέρον σας’, καταλήγει η επιστολή της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στους φίλους της Β-Ε / ibna