Εξαγορές για την επέκταση της παραγωγής ferronickel στο στόχαστρο της GSOL

Εξαγορές για την επέκταση της παραγωγής ferronickel στο στόχαστρο της GSOL

Μια εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, η οποία μέσα σε πέντε χρόνια αναδείχθηκε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ferronickel, βρίσκεται εν μέσω συνομιλιών για τέσσερις ή πέντε πιθανές εξαγορές σύμφωνα με ένα από τα στελέχη του στο Reuters. Η εταιρεία Global Special Enables Ltd (GSOL) στοχεύει να ενισχύσει την παραγωγή της με 50.000 τόνους ferronickel ετησίως τόσο με την επέκταση των τρεχουσών δραστηριοτήτων της όσο και με πιθανές εξαγορές, δήλωσε ο Marcos Camhis.

Το Ferronickel είναι ένας συνδυασμός νικελίου και σιδήρου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 70% της συνολικής ζήτησης νικελίου. “Είμαστε επιφυλακτικοί για πρόσθετα έργα στον χώρο του νικελίου, τόσο όσον αφορά τα βιομηχανικά ορυκτά, τα εργοστάσια, όσο και τα ανεπεξέργαστα εξορυκτικά έργα”, δήλωσε ο Camhis, διευθυντής της GSOL, παραχωρώντας συνέντευξη αυτή την εβδομάδα.

“Βρισκόμαστε εν μέσω συζητήσεων για τέσσερα ή πέντε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, με κάποιες διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε προκαταρκτικά στάδια και άλλες να είναι πιο προχωρημένες”, τόνισε, προσθέτοντας ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονταν ακόμη υπό εξέταση.

Από το 2015 η GSOL αναβίωσε τη λειτουργία Falcondo στη Δομινικανή Δημοκρατία, την οποία αγόρασε από την Glencore (GLEN.L), ενώ έθεσε εκ νέου σε λειτουργία το πρώην εργοστάσιο Cunico στη Βόρεια Μακεδονία. Στο Falcondo, όπου η παραγωγή είχε ανασταλεί από τη Glencore, η GSOL ξεκίνησε μια γραμμή παραγωγής το 2016 και μια άλλη το 2018, η οποία τώρα έχει αυξηθεί σε περίπου 30.000 τόνους νικελίου που περιέχεται στο ferronickel.

Η άλλη επιχείρηση, που μετονομάστηκε σε Euronickel, παράγει σήμερα περίπου 20.000 τόνους μετά την εξαγορά της πέρυσι από την GSOL, έπειτα από επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ (111 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). “Σαφώς υπάρχει περιθώριο να αυξήσουμε τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία μας με περαιτέρω κεφάλαια για να μειώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την παραγωγή”, δήλωσε ο Camhis, αποφεύγοντας να διευκρινίσει το μέγεθος της αύξησης της παραγωγής. Η GSOL αναδείχθηκε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ferronickel παγκοσμίως πίσω από την Eramet SA (ERMT.PA) και μπροστά από την τρίτη στην κατάταξη SNNC / Posco (005490.KS). Ο Camhis είχε προηγουμένως βοηθήσει στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της CMA, η οποία διέθετε περιουσιακά στοιχεία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν πωλήθηκε στην ελβετική τράπεζα EFG International το 2006. Στη συνέχεια ίδρυσε τη FOS Asset Management με έδρα τη Γενεύη, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος επενδύσεων στην GSOL. /ibna