Συνάντηση Vucic-Borrell

Συνάντηση Vucic-Borrell

Μετά τη συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε σήμερα ότι είχαν καλές, ειλικρινείς και ανοικτές συνομιλίες για όλα τα σημαντικά θέματα.

Ο Πρόεδρος Vučić ευχαρίστησε τον Borrell για την προσωπική του δέσμευση στο διάλογο με την Πρίστινα και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν καλά και ευχάριστα νέα επειδή δεν υπάρχουν και πρόσθεσε ότι ο Borrell επανέλαβε ότι η ΕΕ είχε πει πολλές φορές ότι χωρίς λύση στον διάλογο Πρίστινα, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας σίγουρα δεν θα είναι σίγουρη.

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό και γι ‘αυτό πρέπει να εργαστούμε για μια συμβιβαστική λύση και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι αμέσως μετά την κατάργηση των φόρων για να συζητήσουμε όλα τα ζωτικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι παρουσίασε στον Josep Borrell όλα όσα έχει κάνει η Σερβία και ότι σήμερα είναι ακριβώς 2.480 ημέρες από τη ίδρυση της Ένωσης Συλλόγου Σερβικών Δήμων, το οποίο ήταν το βασικό θέμα και η βάση για τη σύνταξη της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ότι κανείς δεν νοιάστηκε γι ‘αυτό, ενώ η Σερβία είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Τόνισε ότι δεν το είπε αυτό επειδή κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί και η Σερβία πρέπει να υπερισχύσει, αλλά επειδή χρειαζόμαστε για όσα επέμενε ο Borrell – και αυτή είναι η θέση ενός αξιόπιστου και έμπιστου εταίρου όπως η ΕΕ για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ο πρόεδρος Vučić είπε ότι όλα τα σημαντικά ζητήματα και η σερβική οικονομία συζητήθηκαν στη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Borrell για την ΕΕ να κάνει κάτι που είναι εκτός των συνηθισμένων κανόνων της ΕΕ, δηλαδή να εξεταστεί στο μέλλον μια λύση όπου δεν θα υπάρχουν σύνορα με την ΕΕ και μ εμάς, γιατί θα σήμαινε πολλά για τους πολίτες και την οικονομία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα για την περαιτέρω πρόοδο της σερβικής οικονομίας και να συνεχιστούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη “Μίνι Schengen”, νασε συνέργεια  με την ΕΕ για να ανοίξει ολόκληρη την περιοχή και να υπάρξει ενιαία αγορά και να ανοίξουν τα σύνορα με την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τις «χώρες Schengen» έτσι ώστε ο λαός μας να δει ένα απτό όφελος.

«Φυσικά, η λύση κλειδί είναι να γίνουμε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος Vučić.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην περιοχή καθώς και τις σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα και δήλωσε ότι «η Σερβία είναι αναμφισβήτητα προς την ευρωπαϊκή πορεία και ότι δεν το αποκρύπτουμε από τους εταίρους μας από τη Ρωσία και την Κίνα, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με αυτές τις χώρες».

«Επίσης, τέθηκε το κράτος δικαίου. Πρέπει να γίνουν πολλά σε αυτόν τον τομέα και ο κ. Borrell παρουσίασε τις απόψεις της ΕΕ ανοιχτά. Νομίζω ότι ολόκληρη η περιοχή έχει έναν μεγάλο φίλο, έναν καλό πολιτικό που θα είναι αυστηρός και δίκαιος για εμάς και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σ ‘αυτόν. Τον καλωσορίζω», πρόσθεσε ο πρόεδρος Vučić.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα συνεχιστεί σύντομα.

«Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Όταν συμβεί, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαμεσολάβηση του διαλόγου”, δήλωσε ο Borrell.

Τόνισε ότι δεν εναπόκειται στην ΕΕ να αποφασίσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου, αλλά ότι εξαρτάται από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στη διαμεσολάβηση σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.

Ο Josep Borrell πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επισκέφθηκε την περιοχή και ξεκίνησε με το Κοσσυφοπέδιο, επειδή πρέπει να γίνουν σημαντικά δρώμενα και οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πρέπει να αποκατασταθούν.

«Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή μου στα Δυτικά Βαλκάνια και θέλησα να το κάνω, γιατί για μένα τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και πέραν αυτής, πρέπει να είναι μέρος της ΕΕ – γεωγραφικά, πολιτιστικά, μέσω οικονομικών δεσμών και το σημαντικότερο, λόγω των προσδοκιών των πολιτών της», δήλωσε ο Borrell.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι δήλωσε στον Vučić ότι είδε τη Σερβία ως βασικό εταίρο της ΕΕ και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θέλησε να μεταφέρει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία πρέπει να είναι ταχύτερη και ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες τόσο από τη Σερβία όσο και από την ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε στη Σερβία συνολικά κεφάλαια ύψους 12,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Borrell είπε ότι διαβίβασε στον Πρόεδρο την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί προγραμματικά η εξωτερική πολιτική της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και, από την άποψη αυτή, να πλησιάσει πραγματικά, δηλαδή να μιλούν Σερβία και ΕΕ “με μία φωνή. ”

Τέλος ο Josep Borrell δήλωσε ότι συζήτησε με τον Aleksandar Vučić τα ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη και ευχαρίστησε τη Σερβία για τη συμμετοχή της στις αποστολές της ΕΕ στη Σομαλία, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι Σέρβοι στρατιώτες συνεργάζονται στενά με τους ευρωπαίους ομολόγους τους./ibna