Την εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας συζήτησαν Zaharieva-Cavusoglu στη Σόφια

Την εμβάθυνση της διμερούς τους συνεργασίας συζήτησαν Zaharieva-Cavusoglu στη Σόφια

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και επίκαιρα θέματα της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva και του Τούρκου ομολόγου της Mevlut Cavusoglu, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψή στη Βουλγαρία.

Αφού καλωσόρισε τον Τούρκο ομόλογο της η Βουλγάρα ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι «υπάρχει φιλία και σταθερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτή η εταιρική σχέση και η φιλία συνεχώς επεκτείνονται. Βασίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού. Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».

Η Ekaterina Zaharieva εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήριά της για τον πρόσφατο σεισμό στην ανατολική Τουρκία, ανανεώνοντας την προσφορά βοήθειας της Βουλγαρίας στον ομόλογο της κατά τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό της 24ης Ιανουαρίου.

Συμφωνήθηκε το συντομότερο δυνατόν η διεξαγωγή διακυβερνητικής συνάντησης που πριν από τα οποία θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της Μικτής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία και την Μικτή Επιτροπή για τα εκκρεμή ζητήματα. Οι δύο υπουργοί τόνισαν τον εξαιρετικό διάλογο υψηλού επιπέδου ως προϋπόθεση για την αξιοποίηση του δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ekaterina Zaharieva υπογράμμισε τους καλούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, επισημαίνοντας τη σταθερή αύξηση του εμπορίου. Για το 2018, είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία για το 2019 υπάρχει αύξηση κατά 11%. Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επέκτασης των σημείων ελέγχου των συνόρων, καθώς οι εντατικές εμπορικές συνδέσεις δημιουργούν επίσης έντονη κυκλοφοριακό που πρέπει να διαμορφωθεί ομαλά. Όσον αφορά τις μεταφορικές συνδέσεις, ο Yπουργός Cavusoglu ανακοίνωσε ότι μια γραμμή μεταφοράς επιβατών μεταξύ Burgas και Κωνσταντινούπολης ανοίγει τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σημειώθηκε επίσης καλή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού όπου συζητήθηκε η ιδέα του Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού στην Εθνοσυνέλευση Vezdi Rashidov, Βουλγαρία και Τουρκία μαζί να προτείνουν τη Σιδηρένια Εκκλησία του «Αγίου Στεφάνου» στην  Κωνσταντινούπολη να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της συνάντησης ήταν και η ενεργειακή συνεργασία. Η Ekaterina Zaharieva σημείωσε ότι μέσω της κατασκευής του BalkanStream θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Η Τουρκία είναι επίσης σημαντική για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς αποτελεί μέρος του νότιου διαδρόμου αερίου και η χώρα μας συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξή της και με το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συμβολή της Τουρκίας στον αγώνα κατά της μετανάστευσης, όπου η Βουλγάρα Αναπληρωτής Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για τη Βουλγαρία η εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Βουλγαρία δεν είναι μόνο γείτονας της Τουρκίας – είναι μια φιλική χώρα και η συνεργασία μας αποτελεί παράδειγμα στην περιοχή”, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu. «Όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε είδους δοκιμασίες, όπως συμβαίνει με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Τόνισε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το εμπόριο θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, η Βουλγαρία και η Τουρκία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κέντρο ενεργειακής ασφάλειας. Ευχαρίστησε ο Τούρκος Υπουργός για την υποστήριξη που έδωσε η Βουλγαρία στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για τη διεύρυνση της ΕΕ ενώ η Ekaterina Zaharieva τόνισε ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί, καθώς και η υποστήριξη για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι οι μόνες λύσεις στη σύγκρουση βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο πολιτικός διάλογος στη Συρία και τη Λιβύη είναι σημαντικός. Η Ekaterina Zaharieva εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία που επετεύχθει στη διάσκεψη του Βερολίνου θα υλοποιηθεί από όλα τα μέρη./ibna