Σύγκρουση, ερωτήματα και καταγγελίες για το πλωτό φράγμα

Σύγκρουση, ερωτήματα και καταγγελίες για το πλωτό φράγμα

Την πλήρη αντίθεση του στην αγορά πλωτού φράγματος μήκους 2.7 χλμ για την αποτροπή προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζήτημα θέτουν και κοινοτικοί αξιωματούχοι.  Για “μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων”, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης. “Εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα προμηθευτεί πλωτό φράγμα 2.7 χιλιομέτρων με κόστος 500.000 ευρώ για πιλοτική εφαρμογή. Στόχος η αποτροπή των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά. Ερωτήματα προκύπτουν αφενός για το εάν αυτό το μέτρο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόσβαση στο άσυλο και αφετέρου εάν θα έχει αποτελεσματικότητα δεδομένου ότι καλύπτει ένα ελάχιστο μέρος των λεγόμενων προσφυγικών περασμάτων. Καθώς και για το εάν προκύπτει ζήτημα ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

ΣΥΡΙΖΑ: Παραβιάζονται ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανόνες

“Ο διαγωνισμός για την αγορά πλωτού φράγματος για να “ανασχεθεί”, δήθεν, η είσοδος των προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, είναι μια πράξη ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες”, υπογραμμίζουν με ανακοίνωση τους οι τρεις αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη “κόλαφο” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζήτημα κόστους

Θέτουν μάλιστα ερωτήματα ως προς το κόστος. Μιλούν συγκεκριμένα για φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, που “θυμίζουν   δώρο   σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση”. “Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο”, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Kομισιόν

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  κάνει λόγο για επικοινωνιακούς χειρισμούς που καταλήγουν στην φαιδρότητα. “Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την αγωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για επίδειξη έργου στο προσφυγικό, μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης”, υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Αρβανίτης με ερώτηση του στην Kομισιόν αναφέρει πως η  χρήση του φράγματος και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει την αγνόηση του διεθνούς δικαίου κάνοντας λόγο για “εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες”.

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ που καλεί την κυβέρνηση να βάλει “φράγμα στην γελοιότητα”. Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο μέτρο. “Τα 2.700 μέτρα «πλωτού προστατευτικού συστήματος» προστατεύουν τις ακτές από θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια και μέδουσες. Χρήσιμα είναι. Η φαεινή ιδέα για τη χρήση τους ως μέτρο ανάσχεσης των ροών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί”, σχολίασε σκωπτικά το κόμμα.

Προβληματισμοί από αξιωματούχους της Κομισιόν, πυρά από την Διεθνή Αμνηστία

Κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε επιφυλάξεις, τονίζοντας πως πρέπει να διευκρινιστεί εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου. Από την πλευρά του  ο Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Massimo Moratti μίλησε για ανησυχητική κλιμάκωση στις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης “να καταστήσει όσο πιο δύσκολο γίνεται, στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, να φτάσουν στις ακτές της, και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους εκείνους που αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια”. Η Διεθνής Αμνηστία μάλιστα κάνει λόγο για σοβαρά ζητήματα που εγείρονται για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο./ibna