Χριστοδουλίδης: Την Άνοιξη η Α’ Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου Λιβάνου Ελλάδας

Χριστοδουλίδης: Την Άνοιξη η Α’ Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου Λιβάνου Ελλάδας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται στη Βηρυτό για επίσημη επίσκεψη, μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στη χώρα. Η επίσκεψη είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στο Λίβανο μετά την συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογο του Nassif Hitti, όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε διάφορους τομείς, με αφορμή και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις διμερείς συνομιλίες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε τις στενές γεωγραφικές, πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών, ευχαριστώντας τον Λιβανέζο ομόλογο του για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.

Ο Κύπριος Υπουργός τόνισε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, είναι πολύ ελπιδοφόρο και θα συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

Οι δυο πλευρές σύμφωνα με τον Νίκος Χριστοδουλίδη, έκανα επισκόπηση των διμερών σχέσεων, συζητώντας συγκεκριμένους τρόπους για την ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας και την επέκταση της σε νέους τομείς προς αμοιβαίο όφελος των λαών και της περιοχής.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η γεωγραφική εγγύτητα των δυο χωρών, η κοινή δέσμευση για το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και οι δυο χώρες είναι μέρη, η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, αλλά και το ότι μερικές από τις  μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες εργάζονται τόσο στη ζώνη της Κύπρου όσο και του Λιβάνου, παρέχουν μια σταθερή βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα δημιουργεί συνέργειες προς όφελος των δυο χωρών και των δυο λαών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου, κάτι που αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να χτίζουν το δρόμο του σεβασμού και της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών, σε μια περιοχή όπου αυτό δεν είναι κανόνας.

Το όραμά μας είναι ότι οι μηχανισμοί μικρής πλευρικής συνεργασίας όπως αυτό θα αποτελέσουν το έδαφος για τη δημιουργία μιας περιφερειακής πλατφόρμας προσανατολισμένης στα αποτελέσματα, ο οποίος με τη σειρά του θα έχει απτό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών μας και τελικά θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες της περιοχής μας να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν το αναξιοποίητο δυναμικό.

«Το όραμά μας είναι ότι οι μηχανισμοί μικρο-πλευρικής συνεργασίας όπως αυτός, θα αποτελέσουν το έδαφος για τη δημιουργία μιας περιφερειακής πλατφόρμας προσανατολισμένης στα αποτελέσματα, ο οποίος με τη σειρά του θα έχει απτό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών μας και τελικά θα επιτρέψει σε όλες τις χώρες της περιοχής μας να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν το αναξιοποίητο δυναμικό» υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Ένωση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δεσμών για το κοινό όφελος, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ισχυρός υποστηρικτής του Λιβάνου και του λαού του, εντός της ΕΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την παραμονή του στη Βηρυτό θα γίνει δεκτός από τον νέο Πρωθυπουργό του Λιβάνου Hassan Diab  και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας Raymond Ghajar./ibna