Μεταγωγικό αεροπλάνο στέλνει η Τουρκία στη Wuhan για τον επαναπατρισμό Τούρκων πολιτών

Μεταγωγικό αεροπλάνο στέλνει η Τουρκία στη Wuhan για τον επαναπατρισμό Τούρκων πολιτών

Ένα τουρκικό μεταγωγικό αεροπλάνο απογειώθηκε στις 12:00 (τοπική ώρα) από την Άγκυρα την Παρασκευή για να απομακρύνει Τούρκους πολίτες αλλά και πολίτες γειτονικών χωρών από την κινεζική πόλη Wuhan, την καρδιά της επιδημίας του κορωναϊού.

Το τουρκικό αεροπλάνο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας, θα απομακρύνει 34 Τούρκους πολίτες καθώς και επτά υπηκόους της Γεωργίας, επτά του Αζερμπαϊτζάν και έναν Αλβανό.

Το αεροπλάνο μεταφέρει επίσης προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης με εμπειρία σε μολυσματικές ασθένειες.

Οι πολίτες που βρίσκονται στο Wuhan θα μεταφερθούν στην Τουρκία μετά από πλήρη υγειονομική έλεγχο σε συνθήκες καραντίνας.

Ο κορωναϊός έχει προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 213 άτομα στην Κίνα, με σχεδόν 10.000 καταγεγραμμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωναϊό, ενώ  περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε ιατρική παρακολούθηση.

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα έβαλε το Wuhan σε καραντίνα για να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού ενώ κατασκευάζει ένα νοσοκομείο 1.000 κλινών στην πόλη για να θεραπεύσει εκείνους που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Εκτός από την Κίνα, ο ιός έχει ανιχνευθεί σε πολλές άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, το Βιετνάμ και ο Καναδάς.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη και κήρυξε την διεθνή κοινότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εξάπλωση του ιού.

Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Fahrettin Koca σε δηλώσεις του την Παρασκευή σημείωσε ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στην Τουρκία κρούσματα κορωναϊού,

Επιπροσθέτως ενημέρωσε ότι οι Τούρκοι πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την κινεζική πόλη Wuhan με το τουρκικό αεροπλάνο δεν έχουν διαγνωστεί με τον κορωναϊό./ibna