Βόρεια Μακεδονία: Εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις ο νόμος για την Εισαγγελία

Βόρεια Μακεδονία: Εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις ο νόμος για την Εισαγγελία

Η προθεσμία λήγει και ο νέος νόμος για την Εισαγγελία εξακολουθεί να προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τα οποία δεν μπορούν ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία. Σήμερα θα υπάρξει μια νέα συνάντηση στην οποία θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και η οποία θα δείξει εάν υπάρχει περιθώριο για το VMRO-DPMNE να υπερψηφίσει το νόμο ή ο νόμος θα συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων χωρίς αυτούς.

Πριν από τη συνάντηση, η υπουργός Δικαιοσύνης Renata Deskoska έκανε μια σημαντική παραχώρηση, ανακοινώνοντας την απόσυρση ενός άρθρου της τελευταίας έκδοσης του νόμου, δηλώνοντας ότι οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελίας θα διεξάγονται από την τακτική Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τη Deskoska, το άρθρο αυτό μπορεί να απαλειφθεί διότι ενοχλεί το VMRO-DPMNE και, αφετέρου, δεν αφορά τη διαδικασία καθώς θα ρυθμίζεται από το νόμο περί ποινικής δικονομίας. Χθες ο αρχηγός του SDSM Zoran Zaev, δήλωσε ότι η έγκριση του νόμου περί Εισαγγελίας θα εγγυηθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και ότι οποιαδήποτε παρεμβολή σ’ αυτήν τη διαδικασία θα σημαίνει αποφυγή από τη δικαιοσύνη και απομάκρυνση από την ΕΕ.

«Να δείξουμε πραγματική δημοκρατική ικανότητα για την οικοδόμηση ισχυρών και ανεξάρτητων θεσμών που θα καταπολεμήσουν το έγκλημα και τη διαφθορά – ζήτησε ο Zaev.

Νωρίτερα, η Deskoska επιβεβαίωσε τη συνάντηση των εκπροσώπους των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του VMRO-DPMNE. Για εκείνη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, ακόμα και μετά την παραχώρηση, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ισχυρών μηχανισμών για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, το οποίο, εκτός από τις σημερινές ευθύνες του, θα χειρίζεται επίσης υποθέσεις που διώκονται από την Ειδική Εισαγγελία.

«Αυτός ο μηχανισμός, σύμφωνα με το προτεινόμενο κείμενο, θα έχει συγκεκριμένο καθεστώς και οικονομικές εγγυήσεις, που θα επιτρέψουν και θα εγγυηθούν την ανεξαρτησία του από το εκτελεστικό και το νομοθετικό κλάδο, ώστε να μην μπορεί να εκβιασθεί ούτε οικονομικά ούτε με άλλο τρόπο ή να ασκείται οποιαδήποτε πολιτική επιρροή» είπε ο Deskoska.

Η Υπουργός αποκάλεσε «υπερβολική» την αντιπολίτευσην που ισχυρίζεται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, λέγοντας ότι είναι απολύτως εσφαλμένο αυτό, διότι η ιδέα της εισαγγελικής αρχής για ενισχυμένη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς υπάρχει και σε άλλες χώρες.

Το VMRO-DPMNE επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση, αλλά τόνισε ότι έχει περισσότερες παρατηρήσεις κι όχι μόνο εκείνη που η υπουργός πρότεινε για συμβιβασμό. Το εθνικιστικό κόμμα αποφεύγει την υποστήριξη ως λέξη για το νομοσχέδιο, επιμένοντας ότι οι απαιτήσεις της πολιτικής συναίνεσης της διεθνούς κοινότητας, η οποία σύμφωνα με αυτούς θα σήμαινε παραχωρήσεις και αλλαγές στο κείμενο για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η Deskoska άφησε χθες περιθώριο για συναίνεση στη διαδικασία ορισμού εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, αλλά όχι από την πρόταση της αντιπολίτευσης, αλλά για να καταστήσει τη διαδικασία πιο διαφανή.

Θα συνεχίσουμε να πείσουμε όλους τους βουλευτές και να αποκτήσουμε πλειοψηφία. Όποιος έχει καλές προθέσεις είναι ευπρόσδεκτος, όποιος όχι, δεν θα του επιτρέψουμε να εμποδίσει τη νομοθετική διαδικασία – δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Deskoska.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi ανακοίνωσε χθες ότι αν το κείμενο του νόμου είναι εναρμονισμένο ή εάν εξασφαλιστεί πλειοψηφία 80 ψήφων, θα το θέσει αμέσως σε κοινοβουλευτική συνεδρία. Ο Xhaferi σημείωσε ότι υπάρχει μια τέτοια διαδικαστική διαδικασία, αλλά εξαρτάται από τη βούληση του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Oliver Spasovski δήλωσε ότι είναι αντίθετος με οποιαδήποτε νομική λύση που θα εμπόδιζε την ποινική δίωξη εναντίον οποιουδήποτε.

«Οι πολιτικές οντότητες, τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στο Κοινοβούλιο. Περιμένω από τη συζήτηση που διεξάγεται να βοηθηθούν οι βουλευτές νομοθέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαβουλευτούν το σχέδιο νόμου για την Εισαγγελία./ibna