Σερβία: Στο Βελιγράδι ο Borrell συναντήσεις με Vucic και Brnabic

Σερβία: Στο Βελιγράδι ο Borrell συναντήσεις με Vucic και Brnabic

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell θα επισκεφθεί σήμερα το Βελιγράδι πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και την Πρωθυπουργό της χώρας Ana Brnabic.

Ο Borrell θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ivica Dacic θα υποδεχθεί τον Borelja στο αεροδρόμιο Nikola Tesla και στις 12.00 (τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο στη Γενική Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.

Η συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 (τοπική ώρα)

Ο Josep Borrell, είχε επισκεφθεί την Πέμπτη την Πρίστινα όπου δήλωσε ότι η πρώτη του επίσκεψη στα Δυτικά Βαλκάνια καταδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ για την προοπτική, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής, προσθέτοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσουν προτεραιότητα της θητείας του.

Σε συνέντευξη του στο Tanjug, ο Josep Borrell αναφέρει ότι ο ίδιος προσωπικά θα ηγηθεί του διαλόγου των Βρυξελλών και θα είναι ο κύριος συνομιλητής με τις αρχές της Πρίστινα και του Βελιγραδίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το «κλειδί» της ένταξης της Σερβίας είναι η προσχώρηση στην ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα μέσω μιας συνολικής νομικά δεσμευτικής συμφωνίας και των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο το κράτος δικαίου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Josep Borrell συναντήθηκε την Πέμπτη στο Κοσσυφοπέδιο με τον Διοικητή της KFOR, Mikele Risi όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα καθώς και για την συνεργασία μεταξύ της EULEX και KFOR./ibna