Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκαν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία την Πέμπτη το βράδυ, σχετικά με τις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε όλα τα στελέχη και τις αρχές των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ελλάδας να συνεργαστούν με τη FIFA και την UEFA για να αλλάξουν το πρωτάθλημα. “Αν δεν συνεργαστούν, οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν έσοδα από τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη”, προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες των ομάδων.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι εάν οι σύλλογοι δεν συνεργαστούν για τη μεταρρύθμιση του παιχνιδιού, “θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε την Super League”.

Αποκάλυψε δε ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση στη FIFA και την UEFA και θα υπογράψει ένα μνημόνιο επιβολής κανόνων. Η εποπτεία θα συμφωνηθεί με την τεχνική υποστήριξη των παγκόσμιων φορέων διοίκησης ποδοσφαίρου. Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία Video Assistant Referee και ο διορισμός ξένων διαιτητών θα υποστηριχθούν.

Λεπτομέρειες για ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του παιχνιδιού θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που εισήγαγε η κυβέρνηση, η οποία τροποποιεί τις κυρώσεις που επιβάλλονται όταν παραβιάζονται οι κανόνες ιδιοκτησίας των σωματείων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αθλητικοί δικαστές θα αποφασίσουν τελικά ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, αν διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιαστεί οι κανόνες.

Απευθυνόμενος στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα, ο Μητσοτάκης είπε ότι απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τους δικούς του δεσμούς με τους επιχειρηματίες. “Το κόμμα σας επέλεξε να απέχει και να σιωπά, μην έχοντας να προτείνει τίποτα για την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο”, δήλωσε.

Μιλώντας νωρίτερα, ο Τσίπρας έκανε αναφορά την κρίση που ξέσπασε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις «γελοίες καταστάσεις που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες. Το χάος που δημιούργησε στο ποδόσφαιρο». Ο Τσίπρας παρότρυνε τον Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των «επαγγελματικών συμφερόντων που υποστήριζαν την άνοδό σας στην εξουσία» και «την ενδυνάμωση των ολιγαρχικών, οι οποίοι στα στηρίζουν».

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε με ειρωνικό τόνο: “Δεν μπορείτε να χειριστείτε ούτε μια διαμάχη μεταξύ δυσαρεστημένων επιχειρήσεων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών συλλόγων σε θέματα ποδοσφαίρου. Πώς μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι θα μπορέσετε να χειριστείτε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ή να αντιμετωπίσετε πιο σοβαρά ζητήματα;”

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την εικαζόμενη εμπλοκή της κυβέρνησης με τη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικής Αθλητισμού που αποφάσισε ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα έπρεπε να υποβιβαστούν μετά την παράβαση των κανόνων ιδιοκτησίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει το διχασμό των πολιτών αναφορικά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, ειδικά σε μια εποχή που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη για ενότητα. Τέλος, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες ανησυχούν για την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση μιας σειράς θεμάτων, που κυμαίνονται από τις εξωτερικές υποθέσεις μέχρι την οικονομία και τα εργασιακά δικαιώματα./ibna