Μαυροβούνιο: Κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων

Μαυροβούνιο: Κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Ισότητας των Φύλων, το Μαυροβούνιο βαθμολογήθηκε με 55 στα 100. Με αυτή την τιμή, η οποία υπολογίζεται φέτος για πρώτη φορά, η χώρα τοποθετείται χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 67,4 στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μικρότερη τιμή δείκτη μεταξύ των δύο φύλων εντοπίστηκε στον τομέα της εξουσίας, ενώ το μεγαλύτερο χάσμα εμφανίστηκε στον τομέα των εισοδημάτων και της εξουσίας. Οι μικρότερες διαφορές εντοπίζονται στους τομείς της υγείας και της εργασίας.

Ο Δείκτης επιτρέπει την παρακολούθηση της προσπάθειας που πραγματοποιείται ώστε να ξεπεραστούν οι ανισότητες σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο πρόσθετες διαστάσεις: βία και διασταυρούμενες ανισότητες. Η διάσκεψη ξεκίνησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Zoran Pazin, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας για ισότητα αποτελεί σημαντικό μέρος της χειραφέτησης της κοινωνίας του Μαυροβουνίου.

“Είναι σαφές ότι σήμερα η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερη κατανόηση και συνεργασία επί τη βάσει αξιών που μας ενώνουν, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας. Προέχει η ενίσχυση και η προστασία των καθολικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της θέσης και των δικαιωμάτων της γυναίκας στην κοινωνία του Μαυροβουνίου», συνέστησε ο Pažin.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος συνεργασίας στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο Hermann Spitz, η έκθεση συμβάλλει στην προώθηση πολιτικών που καλλιεργούν μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων.

“Είναι σημαντικό να υπολογίζουμε τακτικά τον Δείκτη ώστε να αξιολογήσουμε το χάσμα μεταξύ των φύλων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Μας βοηθάει να εκτιμήσουμε κατά πόσο οι οικονομίες και οι κοινωνίες είναι ευημερούσες, κάτι που δε θα καθίσταται εφικτό αν δεν εξελιχθεί και αξιοποιηθεί το μισό από το διαθέσιμο ταλέντο του πληθυσμού. Ο Δείκτης μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να έχουμε πιο αξιόπιστα και ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με την ισότητα των φύλων για την ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών βασισμένων σε απτά στοιχεία», επεσήμανε ο Spitz.

Ο Spitz τόνισε ότι, παρόλο που στο Μαυροβούνιο υπάρχουν περισσότερες γυναίκες απόφοιτοι Πανεπιστημίων σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό, οι γυναίκες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι γυναίκες επίσης επιβαρύνονται σημαντικά από τις οικιακές εργασίες.

“Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό να τροποποιήσουμε τη νομοθεσία, αλλά και την κουλτούρα και τις στάσεις απέναντι στο χρόνο που αφιερώνεται στην αμοιβή οικιακής εργασίας και φροντίδας του νοικοκυριού, η οποία οφείλει να είναι πιο ισότιμα μοιρασμένη μεταξύ γυναικών και ανδρών”, κατέληξε ο Spitz.

Οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν πληθώρα προκαταλήψεων στο χώρο εργασίας, ενώ η μητρότητα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι γυναίκες συχνά ωθούνται σε τομείς και επαγγέλματα χαμηλότερων απολαβών, παρά την ακαδημαϊκή τους ανέλιξη. Η διαφορά στις αποδοχές το επιβεβαιώνει (οι γυναίκες λαμβάνουν 14% -16% χαμηλότερες απολαβές σε σχέση με τους άνδρες επί του ίδιου πόστου).

“Όπως και στην ΕΕ, η αξία του Δείκτη για το Μαυροβούνιο δείχνει ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης ισότητα στον τομέα της υγείας, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επίσης, όπως και στην ΕΕ, οι ριζικότερες τροποποιήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν στον τομέα της εξουσίας. Η λεπτομερής ανάλυση που παρέχει ο Δείκτης θα πρέπει να επιτρέπει τη δημιουργία στοχοθετημένων πολιτικών που θα παρέχουν επαρκή απάντηση στα ερωτήματα αυτά”, δήλωσε η Virginia Langbak, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων./ibna