Β-Ε: Το 2020 πρέπει να φέρει απτά αποτελέσματα, λέει ο περιφερειακός επόπτης της Brčko

Β-Ε: Το 2020 πρέπει να φέρει απτά αποτελέσματα, λέει ο περιφερειακός επόπτης της Brčko

Ο κύριος αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος και ο εποπτεύων της περιφέρειας Brčko Michael Scanlan συναντήθηκαν με τις αρχές του Brčko, αξιωματούχους και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για να συζητήσουν τη δουλειά που χρειάζεται από μέρους τους για αποκατάσταση της δημοσιονομικής ευθύνης, ανάπτυξη υποδομών και τόνωση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

«Επιδοκιμάζοντας τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν πέρυσι, ο επόπτης Scanlan υπογράμμισε ότι μένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα και ότι ο ρυθμός της εργασίας πρέπει να επιταχυνθεί. Σε μία χρονιά εκλογών, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, υπογράμμισε, για τους εκλεγμένους αξιωματούχους να δείξουν την αξία τους στους ψηφοφόρους από το να παράγουν αποτελέσματα για την κοινότητα. Προσβλέπει να δει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να δουλεύουν ενεργά για το καλό της κοινότητας μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας τους», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση.

Η υιοθέτηση του νέου νόμου για τον προϋπολογισμό από το περασμένο έτος καθόρισε τις απαιτήσεις για την υπεύθυνη και στοχοθετημένη χρήση των δημόσιων εσόδων. Η έναρξη του έργου εκσυγχρονισμού του λιμένα άνοιξε την πόρτα σε βασικές επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών. Η υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως Επαρχίας Brčko και της Studen Holding ξεκίνησε δραστηριότητες με στόχο τη βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού κλίματος.

«Ενώ τα επιτεύγματα του 2019 είναι σημαντικά από μόνα τους, το όφελος τους θα γίνει αισθητό μόνο εάν οι αρχές της Brčko συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις μεταρρυθμίσεις και να επιταχύνουν τις δραστηριότητες που θέτουν πρώτα τα συμφέροντα των πολιτών. Για να υποστηρίξουν την επιτυχία, θα χρειαστεί να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2020, σύμφωνα με τον νέο νόμο περί προϋπολογισμού, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου ως σημάδι καλής διακυβέρνησης και ευθύνης για την απρόσκοπτη εργασία των περιφερειακών θεσμικών οργάνων. Ένα απαραίτητο συμπληρωματικό βήμα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ευθύνης είναι η θέσπιση ενός νέου νόμου για τα σωματεία και τα ιδρύματα, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή την άνοιξη. Επιπλέον, η περιφέρεια Brčko πρέπει να ξεκινήσει την υλοποίηση φέτος έργων ζωτικής σημασίας υποδομών όπως το λιμάνι Brčko, η γέφυρα Brčko-Gunja και η υδροδότηση. Τέλος, πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα συγκεκριμένα βήματα για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Brčko και, ως εκ τούτου, να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας ως η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης», επισημαίνει ο Scanlan.

Η δημόσια ασφάλεια και η ένταξη όλων των πολιτών της Brčko, ιδίως των εθνικών μειονοτήτων, είναι τομείς που χρειάζονται περαιτέρω δέσμευση. Από αυτή την άποψη, η επαρχία Brčko χρειάζεται νόμο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις, ο οποίος θα ευθυγραμμίσει την περιφέρεια με τις βέλτιστες πρακτικές στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες, καθώς και έναν νόμο για τις εθνικές μειονότητες που θα διευκολύνει την ορθή ένταξη όλων των κατοίκων του Brčko. Ο επόπτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ του FBI/Γραφείο του Νομικού Ακολούθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ και της Αστυνομίας της Επαρχίας Brčko της Β-Ε και το Γραφείο του Εισαγγελέα της περιφέρειας Brčko της Β-Ε.

«Αν οι αρχές της Brčko θα παραδώσουν αυτό το πρόγραμμα εργασίας, τότε το 2020 θα είναι έτος απτών αποτελεσμάτων και με αυτό θα επιστρέψει η ελπίδα ότι το μέλλον της Επαρχίας θα είναι αυτό της ευημερίας και θα δώσει στους πολίτες, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, λόγο να είναι μέρος αυτού του συναρπαστικού μέλλοντος», καταλήγει ο Scanlan./ibna