Κίνδυνος οι πλειστηριασμοί για πολίτες και κυβέρνηση

Κίνδυνος οι πλειστηριασμοί για πολίτες και κυβέρνηση

«Στενεύει» ο κλοιός για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της κατοικίας τους, καθότι, όπως έχει καταστήσει σαφές η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχιση της προστασίας της α΄ κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία ένταξης στο πλαίσιο που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα παραπάνω δημιουργούν έντονη ανησυχία, καθότι ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 5.000 πλειστηριασμοί για το 2020, ενώ παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για ενδεχόμενο να φτάσουν τους 25.000 συνολικά μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κύκλοι φοβούνται ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια το φαινόμενο των πλειστηριασμών ενδέχεται να αυξηθεί και συνολικά να ξεπεράσουν τις 180.000.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ακόμη και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Εξώσεις

Ένα ζήτημα που απασχολεί είναι το πώς θα χειριστούν τους φακέλους των κόκκινων στεγαστικών δανείων τα funds, που θα αποκτήσουν κόκκινα δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων, λόγω και του σχεδίου «Ηρακλής». Με απλά λόγια, υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο θα μπουν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για ρυθμίσεις και ακολούθως υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για κύμα πλειστηριασμών κι εξώσεων για όσα νοικοκυριά θα πτωχεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νομισματικής ένωσης.

Το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου.

Ακολουθεί η Κύπρος με ποσοστό επισφαλειών 17,5%, η Πορτογαλία με 10% και η Ιταλία με 7%. Το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη έχει το Λουξεμβούργο με μόλις 0,91%.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία των κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσω του σχεδίου (αμφιβόλου διαφάνειας) «Ηρακλής» να μειωθούν κατά 30 δισ./ibna