Κατατέθηκε από το PSD η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Orban – Τα επόμενα βήματα

Κατατέθηκε από το PSD η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Orban – Τα επόμενα βήματα

To  PSD κατέθεσε, πριν λίγη ώρα, μαζί με το UDMR, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που φέρει τον τίτλο «Κυβέρνηση Orban/PNL –  η ιδιωτικοποίηση της ρουμανικής δημοκρατίας». Οι 208 βουλευτές και γερουσιαστές, που υπογράφουν την πρόταση, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Orban πρέπει να αποπεμφθεί επειγόντως, τόσο επειδή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος παραμονή εκλογών δεν είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσο και γιατί οι αλλαγές υιοθετήθηκαν μονομερώς, χωρίς διαβούλευση, διά της ανάληψης ευθύνης από το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

Τα προεδρεία της Βουλής και της Γερουσίας αποφάσισαν πριν λίγα λεπτά ότι η πρόταση μομφής θα αναγνωσθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου (στις 14.00) και ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα των αγορεύσεων και της ψηφοφορίας.

Το  digi24.ro αναφέρει σε άρθρο του, με πηγή το Mediafax, τη σύνθεση του Κοινοβουλίου πριν την κατάθεση της πρότασης μομφής : από τους 465 βουλευτές και γερουσιαστές, το  PSD έχει 198, το  PNL 105, το  USR 40, το  UDMR 30, το  Pro România 27, το  PMP 19, το  ALDE 19, η ομάδα των εθνικών μειονοτήτων 17 και 13 είναι ανεξάρτητοι.  Συνεπώς, σημειώνει το Digi, το PSD, το UDMR και η Forța Națională (πρώην ALDE) συγκεντρώνουν 232 ψήφους, οπότε απομένει να βρεθεί άλλη μία, είτε από τους βουλευτές των μειονοτήτων είτε από τους ανεξάρτητους, ίσως και από το Pro România.

Η δεξιά πτέρυγα του Κοινοβουλίου, που αποτελείται από το PNL, το USR, το PMP, αλλά και το  ALDE, εκτιμάται ότι  θα συνασπιστεί, αντιτιθέμενη στην αποπομπή της κυβέρνησης Orban.

Το ALDE δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, όμως ο Călin Popescu Tăriceanu θεωρεί ότι η πρόταση μομφής έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί και η εκλογή των δημάρχων σε δύο γύρους να παραμείνει μια απλή επιθυμία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του PSD έχει ήδη ανακοινώσει, ότι αν δεν περάσει η πρόταση δυσπιστίας, το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban, από την πλευρά του, τόνισε ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, η πρόταση μομφής θα καταπέσει. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Realitatea Plus, δήλωσε ότι στην περίπτωση που οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου κρίνουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, εκείνος είναι έτοιμος να εκδώσει επείγον κυβερνητικό διάταγμα για την εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους.

Εξήγησε δε, ότι το επείγον διάταγμα το εκδίδει η κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο και διευκρίνισε, ότι εκείνος επέλεξε τη μέθοδο της ανάληψης ευθύνης, που είναι πολύ πιο δημοκρατική, επειδή οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν τροπολογίες. Μάλιστα, επισήμανε ότι έκανε δεκτές τέσσερις από αυτές.

Στη μέθοδο ανάληψης ευθύνης, συνέχισε ο κ. Orban, μπορεί να γίνει συνταγματικός έλεγχος και, αντίθετα από το επείγον διάταγμα, η αντιπολίτευση που δεν συμφωνεί, μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας. Είναι μια πολύ πιο δημοκρατική διαδικασία, κατέληξε ο κ.  Orban.

Στο μεταξύ, το κόμμα PLUS ζήτησε από το Κοινοβούλιο « την άμεση αντικατάσταση » του προέδρου της Μόνιμης Εκλογικής Αρχής, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, λόγω της συνάντησης που είχε την Ημέρα της Ένωσης των Πριγκιπάτων (24 Ιανουαρίου) με τον Πρέσβη της Ρωσίας στο Βουκουρέστι,  Valery Kuzmin, με τον οποίο είχε συνομιλίες για « την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στις αυτόνομες διοικητικές αρχές που ειδικεύονται σε θέματα διοργάνωσης εκλογικών διαδικασιών στις δύο χώρες, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών».

Ο κ. Mitulețu-Buică, που διορίστηκε επικεφαλής της Εκλογικής Αρχής κατόπιν πρότασης του  PSD, τον Φεβρουάριο 2019, είναι ο τελευταίος αξιωματούχος του «καθεστώτος Dragnea», που παραμένει στο πόστο του.

Τη συνάντηση ανακοίνωσαν δεόντως και οι δύο πλευρές./ibna