Ο πονοκέφαλος “Σαμαράς” επανήλθε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πονοκέφαλος “Σαμαράς” επανήλθε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι τελευταίες ημέρες δεν είναι καλές για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και ο ίδιος επέστρεψε από το Παρίσι με τις θετικές δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν σχετικά με την Τουρκική προκλητικότητα, στις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου- επίκειται παρέμβαση Μητσοτάκη για μέτρα σχετικά με το πρωτάθλημα- και τις έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης από ομάδες και οπαδούς, ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη “πονοκέφαλος”.

Το όνομα αυτού: Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να προχωράει σε “αντάρτικο” κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χθες, ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία που τροποποιεί τον κανονισμό προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, δηλαδή να μη υποβιβαστεί η ομάδα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, με την κυβέρνηση να επικαλείται κίνδυνο στην “κοινωνική συνοχή”.

Φοβούμενος διαρροές ο πρωθυπουργός επέβαλλε κομματική πειθαρχία, απειλώντας με διαγραφή όποιον βουλευτή δεν ψηφίσει την τροπολογία η απουσιάσει αδικαιολόγητα. 156 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, οι απόντες έστειλαν επιστολές, πλην ενός.

Ο Α. Σαμαράς όχι μόνο απουσίασε αλλά για τέσσερις και πλέον ώρες η τύχη του αγνοούνταν. Συνεργάτες του μάλιστα έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως δεν υφίσταται θέμα υγείας. Στην συνέχεια, το προεδρείο της Κ.Ο. της Ν.Δ. δήλωσε ότι τελικά είχε ενημερωθεί από τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απουσία του. Ικανοποίηση για τις εξηγήσεις δήλωσε το Μέγαρο Μαξίμου.  Ωστόσο αργότερα, συνεργάτες του Α. Σαμαρά δήλωναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως “δεν έδωσε, ούτε ζητήθηκαν εξηγήσεις, ούτε θα μπορούσαν να ζητηθούν”.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην διαγραφή Σαμαρά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με το περιβάλλον Μητσοτάκη να θεωρεί το περιστατικό λήξαν. Στην πραγματικότητα όμως καθίσταται σαφές ότι ο Α. Σαμαράς έδειξε τα δόντια του. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος επιθυμούσε να είναι ο προτεινόμενος επίτροπος από την κυβέρνηση, κάτι που δεν συνέβη, κυρίως λόγω της αμετακίνητης διαφωνίας του με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην συνέχεια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πλευρά Σαμαρά επιδίωξε να προωθηθεί ο πρώην πρωθυπουργός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Κ. Μητσοτάκη δεν έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από τον Α. Σαμαρά ο οποίος απουσίασε από την ιστορική διαδικασία της εκλογής, καθώς θα έλειπε σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ.

Τα μηνύματα Σαμαρά δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος θεωρείται ιδεολογικός και πολιτικός εκφραστής της λεγόμενης πατριωτικής πτέρυγας στο εσωτερικό της Ν.Δ., με κορυφαία στελέχη, υπουργούς και βουλευτές να στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό. Στο συνέδριο της Ν.Δ. είχε εισαγάγει την λογική της “εισβολής” επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση με πρόσφατη συνέντευξη του για τα ζητήματα της ασφάλειας, της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της προσφυγής στην Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για “εκ των προτέρων συνθηκολόγηση”. Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης έχει πάνω στο τραπέζι την Χάγη. Παράλληλα, παραμένει σταθερός στην θέση του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών εμμένοντας στο δόγμα: “Η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό καθώς και ανησυχία για τα εθνικά θέματα. Με την πίεση των πολιτών από τα δεξιά, δεν είναι λίγοι στη Ν.Δ. που εκτιμούν ότι ο Α. Σαμαράς θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνθήκη οξύνοντας τον “αναταρτοπόλεμο” με τον πρωθυπουργό του. Αυτό που αναρωτιούνται πλέον στην κυβέρνηση είναι το πότε και με ποια αφορμή θα “ξαναχτυπήσει” ο Α. Σαμαράς./ibna