Ρουμανία: Πρόωρες εκλογές βλέπει η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Ρουμανία: Πρόωρες εκλογές βλέπει η αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Πρόωρες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές γύρω στις 28 Ιουνίου « βλέπει » η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αύριο το πρωί η κατάθεση της πρότασης μομφής.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό B1 TV, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και του PNL) Raluca Turcan, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εις τρόπον ώστε οι βουλευτικές και οι δημοτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν έως τις 28 Ιουνίου. Οι δυο αναμετρήσεις θα απέχουν μεταξύ τους από μία ημέρα έως μία εβδομάδα, διευκρίνισε.

Η κα  Turcan απέκλεισε το ενδεχόμενο βουλευτές του PNL να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής που σκοπεύει να καταθέσει το PSD μετά την ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για το ν/σ που αφορά στην εκλογή δημάρχων σε δύο γύρους.

« Αν η πρόταση (μομφής) περάσει και φτάσουμε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που προϋποθέτουν την απόρριψη, από το Κοινοβούλιο, δύο διαδοχικών κυβερνήσεων, το  PNL θα στηρίξει τις πρόωρες εκλογές, συνεπώς δεν θα στηρίξουμε την ορκωμοσία των δύο επόμενων κυβερνήσεων », δήλωσε η κα Turcan.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε στο Κοινοβούλιο η κοινή έκτακτη συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας για την ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά την επιστροφή στο σύστημα εκλογής δημάρχων σε δύο γύρους.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι η εκλογή σε δύο γύρους καταδεικνύει τον αληθινό σεβασμό στη δημοκρατία και την ψήφο των πολιτών. Εμείς βάζουμε στο τραπέζι την κυβερνητική εντολή για αυτόν τον σκοπό, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Μπορείτε να καταθέσετε και δέκα προτάσεις μομφής, όμως δεν μπορείτε να μας αλλάξετε την άποψη ούτε τη δική μας ούτε και των περισσοτέρων των 80 % των πολιτών που επιθυμούν εκλογές σε δύο γύρους, πρόσθεσε ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός.

Από αυτή τη στιγμή αρχίζει να τρέχει η προθεσμία των τριών ημερών για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Ο  μεταβατικός Πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει την πρόταση μομφής σήμερα το πρωί. «Δεν έχουμε μαθηματικά τον αριθμό (σ.σ. ψήφων για να περάσουμε την πρόταση) όμως ούτε και η κυβέρνηση  Orban δεν είχε μαθηματικά τις ψήφους στην ορκωμοσία της», διευκρίνισε ο ηγέτης του  PSD.

Το PSD έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει την πρόταση, με την υποστήριξη του  UDMR και των τεσσάρων βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματος του Teodor Meleșcanu.

Ο κ. Ciolacu διευκρίνισε ότι « οπωσδήποτε» το  PSD θα προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον εκλογικό νόμο. « Επιθυμία μας είναι να περάσει η πρόταση μομφής. Συνταγματικά υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε στις πρόωρες εκλογές αν περάσει η πρόταση δυσπιστίας, όμως είναι πολλά τα βήματα (σ.σ. που πρέπει να γίνουν). Κανείς στην ΕΕ δεν επέτρεψε στον εαυτό του να παραβιάσει συστάσεις τις Επιτροπής της Βενετίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, 6 μήνες πριν τις εκλογές. Είναι μια ‘κόκκινη γραμμή’ της δημοκρατίας », υποστήριξε ο κ.  Ciolacu./ibna