Στη δίνη της ποδοσφαιρικής διαμάχης η κυβέρνηση καθώς η κρίση βαθαίνει

Στη δίνη της ποδοσφαιρικής διαμάχης η κυβέρνηση καθώς η κρίση βαθαίνει

Η διαμάχη μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ βγήκε εκτός ελέγχου την Τετάρτη καθώς ομάδες οπαδών επιτέθηκαν στα γραφεία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα, με την αστυνομία να παρεμβαίνει προβαίνοντας σε είκοσι συλλήψεις.

Ειδικότερα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έγραψαν συνθήματα στους τοίχους των γραφείων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη και Έλενας Ράπτη. Ο πρώτος δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον των βανδάλων.

Η κυβέρνηση σύρθηκε στον “πόλεμο” μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, μετά την απόφαση της επαγγελματικής αθλητικής επιτροπής που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και την Ξάνθη για παραβίαση των κανόνων συνιδιοκτησίας ποδοσφαιρικής ομάδας. Η τελική απόφαση αναμένεται από την πειθαρχική επιτροπή της Super League.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρενέβη την Τετάρτη ψηφίζοντας τροποποίηση του νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο σύλλογοι είναι πλέον αντιμέτωποι με ποινή αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών. Παρόλα αυτά, η απόφαση αυτή έβαλε τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού στο στόχαστρο, καθώς τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Ολυμπιακός δήλωσαν ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης μεροληπτεί έναντι του ενός ή του άλλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας καταδίκασε τις επιθέσεις στα γραφεία της Ράπτη και του Καλαφάτη. “Η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία”, δήλωσε ο Πέτσας.

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε με 156 ψήφους έναντι 90, θεωρείται από τους αναλυτές ότι προκάλεσε τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίστηκε στο Σώμα για να ψηφίσει την αλλαγή των κανόνων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλους τους βουλευτές να ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσουν ανάλογα. Ωστόσο, ο Σαμαράς επέλεξε να μην παραστεί χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Στην πραγματικότητα, πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό δήλωσαν ότι “ποτέ δεν κλήθηκε να εξηγήσει τίποτα, ούτε χρειάζεται να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει τη φερόμενη ως ρήξη μεταξύ του πρωθυπουργού και του στρατοπέδου του Σαμαρά.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν ότι οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού συχνά αμφισβητούν τις κυβερνητικές πολιτικές και ότι πολλοί στη Νέα Δημοκρατία είναι έξω φρενών με τον τρόπο χειρισμού του ποδοσφαιρικού ζητήματος, το οποίο τους άφησε εκτεθειμένους σε επιθέσεις τόσο από την πλευρά του ΠΑΟΚ όσο και από την πλευρά του Ολυμπιακού./ibna