Ο  Vucic στα εγκαίνια εργοστασίου στο Drvar

Ο  Vucic στα εγκαίνια εργοστασίου στο Drvar

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Aleksandar Vucic σε επίσκεψή του στο Mrkonjić Grad, μια πόλη στα νότια της Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι ο Σερβικός λαός δε διεκδικεί τίποτα που ανήκει σε κάποιον άλλο. Ωστόσο, σημείωσε, οι Σέρβοι έχουν βιώσει αρκετές τραγωδίες ώστε να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους εκδιώξει ξανά από τα σπίτια τους, όπως συνέβη στην περίπτωση του Mrkonjić Grad το 1995.

“Δεν θα υπάρξουν «Καταιγίδες» (Κροατική στρατιωτική δράση το 1995) και ελκυστήρες στο μέλλον για τους Σέρβους, αλλά αντιθέτως θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, σχολεία, ανακαινισμένα κέντρα υγείας, νηπιαγωγεία γεμάτα παιδιά … Θέλουμε να συμβιώσουμε με άλλους και να είμαστε αυτοί που είμαστε, στη γη μας, και να διατηρήσουμε τα ονόματά μας, τα επώνυμα και την πίστη των προγόνων μας», δήλωσε ο Vucic απευθυνόμενος στους κατοίκους του Mrkonjić Grad.

Τόνισε πως οι Σέρβοι δέχονται επιθέσεις με κάθε ευκαιρία, σαν να είναι ένα έθνος που θέλει κάτι περισσότερο από αυτό που του ανήκει.

“Οι πολίτες του Mrkonjić Grad επέζησαν μια κόλαση το 1995. Σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν, ολόκληρη η πόλη κατέρρευσε. Αυτοί οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες έχτισαν και πάλι τα σπίτια τους και αρνήθηκαν να φύγουν», δήλωσε ο Vucic.

Δήλωσε ακόμη ότι οι Σέρβοι μπορεί να ζουν σε διάσπαρτα κράτη, αλλά παραμένουν ένα έθνος.

«Ανήκουμε στο ίδιο έθνος και στην ίδια Εκκλησία, και μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα. Οι άνθρωποί μας δεν ντρέπονται για τα σερβικά τους ονόματα και επώνυμα. Θα έχουμε τη δύναμη να τα διαφυλάξουμε σε όποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν Σέρβοι», τόνισε ο Vucic.

Ο ίδιος πιστεύει πως η Σερβία ενισχύεται καθημερινά και αναμένεται να γίνει ακόμα ισχυρότερη.

“Δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρή αν δεν υπήρχε η στήριξη και η αγάπη σας. Θα επιστρέψω ξανά στο Mrkonjić Grad για να αποτιμήσουμε τι έχουμε καταφέρει. Σας ευχαριστώ πολύ για την τεράστια αγάπη σας για τη Σερβία», δήλωσε.

Προσέθεσε ότι είναι περήφανος που στέκεται ενώπιον των πολιτών του Mrkonjić Grad ως Πρόεδρος της Σερβίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο για μένα από το να γίνομαι μάρτυρας της αγάπης σας για τη Σερβία. Όση αγάπη έχετε για τη Σερβία, τόσο αγαπάμε κι εμείς τη Δημοκρατία Σέρπσκα και δεν το κρύβουμε. Θα το δηλώνουμε παντού και πάντα. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Milorad Dodik, του οποίου ο πατέρας πέθανε χθες το βράδυ, αλλά παρ’ όλα αυτά εξέφρασε την επιθυμία να είναι εδώ για να αποδείξει την ενότητα του λαού μας», σημείωσε ο Vucic.

Το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε ότι οι Σέρβοι, όπου κι αν ζουν, αποτελούν ένα έθνος και δεν υπάρχει έθνος “Βόσνιων Σέρβων” ή οποιοσδήποτε άλλος παρεμφερής διαχωρισμός. Κατά τη δική του ομιλία μετά από επίσκεψη στο Γυμνάσιο και στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ο Dodik δήλωσε ότι ήταν σημαντικό για τους Σέρβους να διατηρήσουν την ταυτότητά τους προστατεύοντας τη γλώσσα τους, το γραπτό λόγο, την πίστη καθώς και τον εορτασμό του Προστάτη Αγίου των Σλάβων.

«Αυτό κάνει όλο αυτό τον καιρό η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC), όπως και η Εκκλησία του Λαού – επέτρεψε τη διατήρηση της σερβικής ταυτότητας εν μέσω δυσμενών συνθηκών για τον λαό μας», τόνισε ο Dodik.

Ο Vucic, ο Dodik και άλλοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας Σέρπσκα μαζί με Σέρβους αξιωματούχους σε κοινά θεσμικά όργανα στο επίπεδο της Β-Ε, μετά από επίσκεψη στο Mrkonjić Grad πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο Drvar, όπου εγκαινίασαν ένα υποκατάστημα της Komercijalna banka και μια μονάδα παραγωγής του εργοστασίου Jumko. Αποτελεί κλάδο του εργοστασίου από τη Σερβική πόλη Vranje και η σερβική κυβέρνηση δώρισε 500.000 ευρώ για αυτήν την εγκατάσταση. Περίπου 80 πολίτες από τη Drvar θα προσληφθούν σε αυτό το εργοστάσιο. /ibna