Έτοιμος να συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση ο Αναστασιάδης ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δημιουργικό διάλογο

Έτοιμος να συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση ο Αναστασιάδης ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δημιουργικό διάλογο

Την αποφασιστικότητα και την προθυμία του να συμμετάσχει σε μια άτυπη συνάντηση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δημιουργικό διάλογο στο Κυπριακό επανέλαβε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των InBusiness Awards, και ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Jane Hole Lute, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχαμε στις 7μμ μια συνομιλία με την κα Lute, ανταλλάξαμε απόψεις, ευχές καταρχήν, αλλά και απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση του Κυπριακού.

Της επανέλαβα την αποφασιστικότητα και την προθυμία μου για συμμετοχή σε μια άτυπη συνάντηση οποτεδήποτε θα ήθελε ο ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα δημιουργικό διάλογο, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψα να της πω ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, δυστυχώς, αντί να δημιουργούν το θετικό κλίμα που ο καθένας αναμένει προ ενός δημιουργικού διαλόγου, με τις ενέργειες, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτείνει τις ανησυχίες αλλά και δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα. Ανέλαβε (σ.σ. η Lute) να διαβιβάσει προς στον ΓΓ τα όσα της έχω αναφέρει».

Ερωτηθείς αν η Jane Hole Lute του μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τον οποίον είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν η κα Lute έχει προτείνει κάποια συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι θέμα της κας Lute, αλλά είναι θέμα του ΓΓ πάντοτε όταν και εφόσον κρίνει.

Επεσήμανε ταυτόχρονα τη στάση της Τουρκίας «που δεν ήθελε την πενταμερή διάσκεψη αλλά και θεωρεί ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είτε στην Αγγλία είτε αλλού, όπως ισχυρίζεται, δεν επιτρέπουν κάτι ανάλογο».

Κληθείς να πει κατά πόσο με την κα Lute συζήτησαν κάτι που να αφορά το θέμα έγκρισης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος είπε ότι «μου είπε ότι αναμένει την έγκριση του ψηφίσματος αύριο»./ibna