Ελλάς Γαλλία Εταιρική Στρατηγική Σχέση

Ελλάς Γαλλία Εταιρική Στρατηγική Σχέση

Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Elysee.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες επισκέφθηκε το Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές τους σχέσεις. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες κι όπου στη συνάντηση τέθηκαν οι βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα (κοινές ασκήσεις κλπ) στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε οι επαφές είναι πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Γάλλου ΥΠΕΞ.

Στη συνάντηση έγινε επίσης εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ότι «εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη το τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Πηγές ανέφεραν ότι για το θέμα της αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, ότι υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. Είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Στο θέμα των πλεονασμάτων οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης της Ελλάδας στο να διεκδικήσει η χώρα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι που αναμένεται να θέσει η Ελλάδα το 2021. Η Ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια κι απλά αναμένεται  να αποφασίσει η χώρα σε ποιο Eurogroup θα θέσει το θέμα.

Για το μεταναστευτικό υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπιση του από τους δυο ηγέτες, καθώς υπάρχουν ερωτηματικά για τη λειτουργία του ασύλου και της ζώνης Schengen.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η διεύρυνση της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπήρξε αλληλοκατανόηση, με την ελληνική πλευρά να χαρακτηρίζει ως αισιόδοξη αλλαγή τις γαλλικές θέσεις, καθώς η Γαλλία έχει μια κριτική ματιά αλλά όχι αρνητική για το ζήτημα της διεύρυνσης./ibna