Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία ενσωμάτωσης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία ενσωμάτωσης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Το Μαυροβούνιο και η Ελληνική Δημοκρατία συμμερίζονται την άποψη ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πολιτικές που συμβάλλουν στην πρόοδο όλων των κρατών της ΕΕ και παρέχει υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέληξαν ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković και Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά συνάντηση που είχαν στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ποντγκόριτσα.

«Η πολιτική διεύρυνσης δεν είναι μόνο θετική για τις χώρες αυτής της περιοχής, αλλά ο στόχος της είναι μια Ευρώπη πιο ασφαλής και πιο ευημερούσα. Πιστεύουμε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζοντας στην ουσία και όχι στην μορφή. Για εμάς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη επιλογή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Marković κατά τη συνάντηση.

Ο Δένδιας δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά αυτήν την πολιτική στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για την υποστήριξή της στη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι τα πρώτα δυόμισι χρόνια της ένταξης, το Μαυροβούνιο αποδείχθηκε υπεύθυνος σύμμαχος.

Ο Marković ενημέρωσε τον Έλληνα Υπουργό για τις εσωτερικές και εξωτερικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι η απόφαση να επικεντρωθεί στην οικονομική πολιτική είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, που αντανακλώνται στις καλές αναπτυξιακές πολιτικές, την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, τη μείωση της ανεργίας, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη μεγάλη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την περαιτέρω αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Οι δύο αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, εκφράζοντας τη βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Η συνάντηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις θα ενισχυθούν ιδιαίτερα από την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Srđan Darmanović. Στην ομιλία του προς τα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο Δένδιας είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε έναν αριθμό τομέων, παρά τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών.

«Οφείλω να πω πως υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση σε τομείς όπου οι σχέσεις μας είναι ήδη πολύ καλές. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και την έρευνα,  εν όψει και της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζουμε ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Αν θα μπορούσα να πω, ακόμα και στο πολύ κοντινό μέλλον.

Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων κρατών των Βαλκανίων, είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας. Την αντιλαμβανόμαστε ως τον καλύτερο τρόπο για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας.

Θα ήθελα, επίσης, να επαναλάβω την ετοιμότητά μας για περαιτέρω στήριξη των προσπαθειών που καταβάλετε για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της εφαρμογής του Διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Δένδιας.

Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της προκειμένου να αναζωογονήσει τη Διαδικασία Διεύρυνσης, θα φιλοξενήσει, την 24η Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, μία Υπουργική Σύνοδο με τη συμμετοχή των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια και των γειτονικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εντός του ΝΑΤΟ, προσδοκούμε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την ήδη καρποφόρα συνεργασία μας. Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτυχημένη αποστολή αεροπορικής επιτήρησης του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου από εμάς και  την Ιταλία. Ομοίως, εκτιμούμε τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία”, τόνισε ο Δένδιας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει τον δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο «να έρθουν τα Βαλκάνια πίσω στο ευρωπαϊκό τους σπίτι» και ότι η χώρα του εκτιμά την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ./ibna