Σε Μαυροβούνιο και Κροατία ο Δένδιας την Τετάρτη

Σε Μαυροβούνιο και Κροατία ο Δένδιας την Τετάρτη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και ακολούθως στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Στο Μαυροβούνιο ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς θα γίνει δεκτός από Πρόεδρο Milo Dukanovic και τον Πρωθυπουργό, Duško  Markovic. Εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Srđan Darmanović καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής Ivan Brajović.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κροατία, χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Gordan Grlić Radman.  Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στη διμερή συνεργασία καθώς και σε ζητήματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η Κροατική Προεδρία έχει θέσει στις προτεραιότητες της την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στην παρέμβασή του, χαιρέτισε τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας και ειδικά αυτή για τη διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια που αποτελεί συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να συγκαλέσει Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφορικά με την έναρξη του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με γρήγορα βήματα, με επιχειρήματα και σοβαρότητα, ώστε να θωρακιστεί αυτός ο διάλογος απέναντι σε λαϊκίστικα διλήμματα, “χωρίς να δώσουμε λαβή στους λαϊκιστές να αποπροσανατολίσουν αυτόν τον διάλογο”. Υπενθύμισε, δε, την αντίστοιχη θεσμική  διαδικασία για το Σύνταγμα της Ε.Ε που έγινε με εθνικά χαρακτηριστικά και λαϊκίστικα επιχειρήματα και τελικά δεν απέφερε αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους του με επίκεντρο συζήτησης τη διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27./ibna